המונח הריגה ביסודו מתייחס למעשה שבו אדם אחד הורג אחר תוך כוונה לכל מיני סיבות ונסיבות האירוע. על קשת זאת ניתן למצוא גם מקרים של רצח בהם ההריגה מכוונת ומתוכננת, וגם מקרים של הריגה ברשלנות או מוות כתוצאה מהתעלמות של אדם אחד מסיטואציה מסוימת שבאם היה נוהג אחר, היה ניתן למנוע אותה. אנשים לרוב מתייחסים להריגה כעבירת הרשלנות אך בפועל זאת כולל גם רצח.
מה היא עבירת הריגה?
על גבי המונח הריגה אשר מתייחס לתוצאה הסופית בה אדם נהרג, המונח עבירת הריגה מתייחס למקרים ספציפיים יותר בהם אדם נהרג לא במקרה רצח אשר הייתה בו כוונה ורצון להביא לכדי הריגה. למרות שלא היה מעורב תכנון או רצון מצד ההורג, הוא עדיין צריך לשאת בעונש על כך שלקח את חייו של אדם אחר, גם אם זאת היה בטעות ובתמימות מוחלטת לעומת רצח מתוכנן ומאורגן.
מתי מקרה מוות לא ייחשב הריגה?
לא בכל מצב שבו אדם אחד הרג אחר כתב האישום שיוגש יהיה בגין עבירה. על מנת שאכן יהיה זה הנושא, יש הכרח בקיום כמה דברים אך גם באי קיום של כמה דברים. ראשית, כמובן שחייבת להיות תוצאה של מוות, באם הוא רק גרם לנזק נפשי או פיזי, גם אם חמור, לא יהיה זה תיק עבירה. נוסף על כך, הריגה חייבת להיות מבוססת על מצב נפשי מסוים אשר מצד אחד לא היה מצב של תכנון וכוונה, אך מצד שני גם לא רשלנות, שכן אלו יקראו רצח או רשלנות.
עבירת הריגה – עונש
העונש על עבירת הריגה הוא די מורכב ומערבב רגשות בגלל שמצד אחד מדובר במקרה הכי חמור שיכול להיות שהוא מוות של אדם, אך מצד שני לא הייתה לאשם כוונה להרוג את האדם והוא בעצם כלל לא תכנן או רצה להגיע למצב שכזה, אך בסופו של דבר הוא בכל זאת הגיע. בכל מקרה, העונש המקסימלי אשר יכול להינתן על עבירת הריגה עומד על 20 שנות מאסר. מדובר אכן בעונש כבד מתוך רצון לקדם זהירות ומחשבה תחילה אצל אנשים טרם פגיעתם באחר.
איך נקבע העונש?
קביעת העונש על עבירת הריגה דומה בבסיסו לשאר תהליכי קביעת העונשים אשר מתרחשים בבית המשפט. לצורך העניין, נלקחים בחשבון כל מיני פרמטרים אשר יילקחו בכל משפט, אך כאן יבחנו לעומק נסיבות המקרה, מה הוביל את הנאשם למצב שהוא הורג אחר, ויתרה מכך, האם היה אפשר למנוע את ההריגה עם יותר תשומת לב מצד הנאשם או כל דבר אחר.
- עבר פלילי – באם יש לנאשם עבר פלילי דומה או שיכול להתקשר למקרה, זאת מצביע על אדם פחות ישר ושומר חוק וסביר כי העונש שלו יוחמר בהתאם.
- הודאה באשמה, לקיחת אחריות – נאשם אשר מבין את טעותו, מודה במה שעשה ואפילו מביע חרטה במקרים מסוימים, הוא בן אדם אשר מבין את הסיטואציה ונראה כי יותר בשל להתחיל שיקום ולשים את הסיפור מאחוריו.
- פרטי המקרה – נסיבות המקרה משפיעות מאוד במיוחד במקרים שבהם הקורבן נהרג, כל שינוי קטן בנסיבות יכול להביא לכדי מעבר של תיק האישום לרצח, לרשלנות או אפילו לביטולו.
דרגות המתה
בעוד על פניו ברור לכל באם מקרה הוא מקרה של רצח או שמא של המתה או אפילו פשוט רשלנות, כאשר בוחנים זאת על מקרים לעיתים מאוד קשה להבדיל ולהבחין בין כל אלו וברור כי לא ניתן להחיל על כולם אישום בדרגת רצח או לחילופין אישום בדרגת רשלנות. על כן, בחוק הישראלי ישנן בפועל 4 דרגות של המתה אשר כל אחת מהן עוסקת בעבירה של מוות של אדם אך בנסיבות שונות לגמרי אשר כמובן גם משפיעות על העונש.
רצח ורצח בנסיבות מחמירות
שתי הדרגות החמורות ביותר הן עבירת רצח ועבירת רצח בנסיבות מחמירות. בשני אלו יש הכרח בקיום יסוד של כוונה לבצע את הרצח, כלומר תכנון מראש מתוך רצון לסיים את חייו של הקורבן. על מנת שכתב האישום יהיה בנסיבות מחמירות צריך להיות משולב אלמנט של אכזריות או תכנון מפורט טרם המעשה.
במקרה של רצח בנסיבות מחמירות העונש הוא מאסר עולם, העונש הכבד ביותר מתוך הבנה כי מדובר בעבירה חמורה מאוד עם נסיבות מיוחדות.
המתה בנסיבות של אחריות מופחתת
אמנם דרגה זאת נקראת המתה ולא רצח, אך עדיין מדובר במקרה של רצח אך עם סעיף חשוב של אחריות מופחתת. הכוונה לסיטואציה בה הרקע גורם להסתכל בצורה מקלה יותר על התוצאה הסופית, כדוגמת מצב בו היה רקע של התעללות כך שהרצח היה דרך להשתחרר מהמצב. בכל מקרה עדיין מדובר במקרה של המתה וההורג יכול לקבל עונש של אפילו 20 שנות מאסר.
המתה בקלות דעת
הסעיף האחרון אשר הוא המונח הריגה הוא מקרה בו הנאשם לא הקדיש זהירות מספקת ונקט באדישות אשר הביאה בסופו של דבר למוות של הקורבן. כלומר אין כאן תכנון מקדים או כוונה תחילה, אך כן היה צורך בנקיטת יותר פעולות על מנת למנוע את המוות. העונש על המתה בקלות דעת הוא מקל יותר ויכול להגיע עד 12 שנות מאסר כי היה יכול הנאשם למנוע את המוות ולא עשה זאת בצורה מספקת.
עבירת הריגה היא עבירה חמורה מאוד אך עם זאת לא מתוכננת מה שמביא לכך שכביכול נראה שמדובר בעונש מוגזם, אך במקביל לכך בסופו של דבר מדובר בתוצאה של מוות שהיא חמורה מאוד. העונש על עבירת הריגה יכול להגיע ל-20 שנות מאסר וזאת תלוי בכל מיני גורמים ופרטים של המקרה כדוגמת עבר פלילי של הנאשם וכן, נסיבות המקרה הנחקרות לעומק.
בכל מקרה, מומלץ מאוד לפנות לקבל ייעוץ מעורך דין אשר ילווה את המקרה ויסייע במצב.