גניבה ממעסיק

גניבה ממעסיק היא תופעה רווחת למדי שפוגעת במעסיקים רבים במדינת ישראל ובאמון שלהם בעובדיהם. בסקירה להלן, נסביר אילו סעדים מעמיד החוק בישראל לרשות המעסיק כדי שיוכל להגן על עצמו מפני גניבה פוטנציאלית מצד עובדיו, ומהן הסנקציות שבהן ניתן לנקוט במצבים אלו.

 

גניבה ממעסיק והסעדים שמעמיד החוק בישראל לרשות מעסיקים בהקשר זה

גניבה ממעסיק היא עבירה פלילית ובהתאם לכך כשמתבצעת גניבה של עובד ממעסיקו, החוק מאפשר למעסיק לעשות שימוש בסעדים שמעמיד לרשותם הדין הפלילי במקרים של גניבה, לרבות הגשת תלונה במשטרה כנגד העובד ופתיחה בהליכים פליליים. יחד עם זאת, לפני שנוקטים כל פעולה שהיא, מוטב להתייעץ עם עורך דין פלילי הבקיא גם בתחום של דיני עבודה, כדי להגן על האינטרסים שלכם ועל זכויותיכם בתור מעסיקים.

 

מהן הסנקציות שבהן ניתן לנקוט במקרים של גניבה ממעסיק?

העונש המרבי הנקוב בחוק העונשין הישראלי בצידן של עבירות גניבה “רגילות” שנחשבות כעבירות מסוג עוון, הוא עד 3 שנות מאסר. עם זאת, חשוב לדעת שגניבה ממעסיק נחשבת כעבירת גניבה בנסיבות מחמירות, משום שכרוכה בה גם מעילה באמונו של המעסיק. בהתאם לכך, העונש שצפוי לעובד שהורשע בביצוע גניבה מהמעסיק שלו, עשוי להגיע גם ל – 7 שנות מאסר.

הכר את הפליליסטים
אלעד
אלעד​ - יוצא פרקליטות מחוז ת"א
נעם
נעם - בעל מעל 25 שנות ניסיון
נדב
נדב - תובע עירוני לשעבר
אהרון
אהרון - יוצא הפרקליטות והשב"כ

 

זכויות העובד החשוד בגניבה ממעסיק

היה ונקלעתם חלילה למצב ביש בו מעסיקכם חושד בכך שגנבתם ממנו לכאורה, ושוקל להגיש נגדכם תלונה במשטרת ישראל, חשוב שתהיו מודעים לזכויותיכם. אין כל סיבה לחשוש מעונשים פליליים במידה וברור לכם שאינכם אשמים בדבר.

יחד עם זאת, אם זה אכן המצב, עדיף שתסתייעו בשירותיו של עו”ד פלילי שמתמחה בדיני עבודה, על מנת שתדעו בבירור מהן אפשרויות הפעולה שלכ במצב העניינים המורכב הזה וכיצד תוכלו למצות את הזכויות שלכם מול המעסיק שחושד בכם.

 

חשיבות איסוף ההוכחות בחשד לגניבה ממעסיק

היה ואתם כמעסיקים החלטתם שברצונכם להגיש תלונה במשטרה נגד עובד שלכם שאתם חושדים בו שגנב מכם, כדאי שתרכזו הוכחות שיתמכו בטענתכם באופן מובהק. ראיות מסוג זה ניתן לאסוף בעזרת מצלמות אבטחה, תוכנות מעקב ואמצעים נוספים.

מנגד, חשוב שתהיו מודעים לכך שבמקרה בו אין לכם הוכחות חותכות לכך שהעובד שאתם חושדים בו גנב מכם בפועל, זהו מקרה קלאסי של המילה שלו מול המילה שלכם. במצב כזה, ללא ליווי משפטי מקצועי קשה עד בלתי אפשרי לבסס “קייס” להגשת תביעה משפטית כנגד העובד.

 

מעוניינים לפטר עובד שנחשד בגניבה ממעסיק? אל תשכחו לערוך לו שימוע כחוק

אם אתם סמוכים ובטוחים בכך שמי מעובדיכם אחראי לגניבה מכם ואתם חפצים בסיום העסקתו מסיבה זו, חשוב לדעת שהחוק עודנו מחייב אתכם כמעסיקים להביא לידיעת העובד את הסיבות לפיטוריו, וכן ולאפשר לעובד להשמיע את טיעוני הנגד שלו.

 

גניבה ממעסיק והסיכון בנקיטת צעדים כנגד העובד החשוד

חשוב לזכור שמעבר לחובת המעסיק לערוך שימוע לעובד לפני הליך הפיטורין, ישנה בעייתיות נוספת בפתיחת הליכים פליליים נגד עובד שחשוד בגניבה ממעסיק, והיא שלרוב זהו צעד שקשה מאוד לחזור ממנו. פירוש הדבר הינו כי במידה ויתברר שטעיתם בהנחתכם כי אותו עובד גנב מכם, אתם מסכנים את עצמכם בכך שהוא יגיש תביעת פיצויים כנגדכם, ושהדבר יוביל אף לפגיעה בשמכם הטוב כמעסיקים.

 

איך ניתן להבחין בין מקרה של גניבה ממעסיק ובין טעות שבוצעה בתום לב?

במקרים מסוימים עובד עלול לבצע פעולה שאמנם נראית למעסיקו כגניבה, אך הלכה למעשה מדובר בפעולה שנתבצעה בתום לב מצד העובד, עקב אי הבנה של הנחיות מסוימות או נהלים ספציפיים בארגון. טעויות כאלו בסביבת העבודה אינן יוצאות דופן ולמעשה הן עשויות לקרות לכל אדם. לכן חשוב תמיד לחתור לבירור נסיבות המקרה, וזאת לפני שנוקטים צעדים שאין דרך לחזור מהם.

 

האם מעסיק רשאי לתשאל את עובדיו כאשר יש חשד לגניבה ממעסיק?

החוק בישראל מתיר למעסיקים לבצע תשאול של העובדים שלהם במקרים שבהם יש למעסיק סיבה להניח שבוצעה גניבה בארגון שלו. יחד עם זאת, חשוב להקפיד שהתשאול יתבצע בצורה עניינית ולא קנטרנית, על מנת למנוע מצב שבו סביבת העבודה נעשית סביבה עוינת שמובילה להתפטרותם של עובדים בארגון ביוזמתם.

במצב כזה התפטרות עשויה להיחשב כפיטורין מבחינת החוק, ולהוביל לכך שהמעסיק גם ידרש לשלם לעובדיו פיצויי פיטורים ואפילו פיצויים בתביעה משפטית שעשויה להיות מוגשת בגין עוגמת הנפש שנגרמה לכאורה לעובדיו או במסגרת תביעות לשון הרע.

לפיכך, לטובתם של כל המעורבים, חשוב מאוד שהמעסיק יוודא כי הליך התשאול לעובדים מתבצע באופן סבלני, מכבד, ענייני, ומידתי – שאין בו משום הלבנת פניו של אף עובד ברבים, פגיעה בשמו הטוב של העובד, או חדירה בוטה לפרטיותו.

 

האם עובדים חייבים להסכים לתשאול על רקע חשד לגניבה ממעסיק?

למרות האמור מעלה, חשוב לדעת שעל פי החוק אף עובד איננו חייב לתת את הסכמתו להשתתפות בהליך תשאול מול מעסיקו, לחקירה המתבצעת ביוזמת המעסיק מול חוקר פרטי מטעמו, או לביצוע של בדיקת פוליגרף. יחד עם זאת, חשוב שהמעסיק יביא לידיעתם של עובדיו את העובדה שסירוב מצידם להשתתפות בתשאול, עשוי, באופן טבעי, להגביר את החשד נגדם.

 

לסיכום

חשד לגניבה ממעסיק הוא נושא רגיש ומניעת הפוטנציאל להתרחשותן של גניבות בארגון, היא מטבע הדברים מורכבת לא פחות. מניעת גניבות בעסק מחייבת את המעסיק ואת העובדים כאחד לגלות ערנות לאופן ההתנהלות של עובדי הארגון, מצב שוטף אחר המלאי, הכספים והציוד בעסק, וחידוד תמידי של הנהלים.

כל זאת במטרה לשים לב להתרחשותם של אירועים יוצאי דופן בעסק. אולם בנוסף לכל אלו, חיוני גם שהמעסיק יעזר בשירותיו של עו”ד פלילי הבקיא בעולם דיני העבודה. זאת על מנת להבין מראש היכן עובר הקו בין מצב בו המעסיק מגן על האינטרסים שלו, לבין פלישה בוטה לפרטיותם של העובדים ופגיעה בזכויותיהם. בעזרת ייעוץ משפטי מתאים, ניתן למצוא את דרך המלך ולהתמודד באופן נבון ויעיל גם עם אירועי גניבה ממעסיק שהם בלתי צפויים.

כל המידע המוצג במסגרת מאמר זה מובא לידיעה כללית בלבד, איננו בגדר מידע משפטי מחייב, ואין לפעול על פיו או להסתמך עליו בשום פנים ואופן. במידה ונדרשים ייעוץ משפטי, ייצוג משפטי או ליווי משפטי לטובת טיפול במקרה ספציפי, יש לפנות בהקדם לקבלת סיוע משפטי פרטני של עורך דין פלילי מורשה.

גניבה ממעסיק
גניבה ממעסיק
רוצה לשלוח את המאמר לחבר?
שתף בוואטסאפ
אודות המחבר
רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
מידע נוסף בנושא עבירות גניבה
גניבה מקשישים

גניבה מקשישים הינה עבירה פלילית חמורה ובזויה מאין כמוה, מאחר ומדובר בגניבה שמתבצעת תוך ניצול חוסר האונים והחולשה של אנשים חסרי ישע. בהתאם לכך החוק

קרא עוד
גניבת טלפון נייד

גניבת טלפון נייד, למרבה הצער, אינה עניין יוצא דופן במדינת ישראל. למעשה מבין עבירות הגניבה המתבצעות בארץ, גניבה של טלפונים ניידים הפכה נפוצה מאוד בשנים

קרא עוד
עבירות פריצה

עבירת פריצה היא, כלשונה, עבירה של כניסה בלתי חוקית של מאן דהו למקרקעין, רכב או רכוש כל שהוא השייך לאדם אחר. זאת, כמובן, כאשר מטרת

קרא עוד
עבירות מעין גניבה

כל אדם בר דעת יודע להגדיר מהי עבירת גניבה. מדובר בנטילת רכוש השייך לאדם או לעסק ללא רשות ושלא במטרה להשיב את הרכוש הגנוב לבעליו.

קרא עוד
עבירות גניבה – עונש

אחת העבירות הנפוצות ביותר בישראל, בדומה למה שקורה במרבית המדינות בעולם, היא עבירת הגניבה. עם זאת, קיים שוני מהותי בענישה על עבירות גניבה שונות במקומות

קרא עוד
ייצוג משפטי בעבירות גניבה

עבירת גניבה היא אחת העבירות העתיקות ביותר. הראייה הטובה ביותר לכך הינה העיסוק בנושא בכל מערכת חוקים שהתקיימה לאורך ההיסטוריה, כולל חוקי התורה היהודית. גם

קרא עוד