האם יש הבדל בין מעשה סדום לבין מעשה מגונה, ומהו?

בין עבירות המין השונות המוגדרות בחוק העונשין הישראלי, קיים לעתים בלבול בסוגיה מה ההבדל בין מעשה סדום לבין מעשה מגונה. במאמר זה נסביר לכם את ההבדלים העיקריים בין שתי העבירות הללו, את המשמעויות המשפטיות שלהן ואת הסנקציות הפליליות שנגזרות מהרשעה בביצוען.

מערכת המשפט בישראל מתייחסת בחומרה רבה לעבירות מין, כאשר העונשים הקבועים בחוק משקפים את חומרת המעשים. בראש סולם החומרה של עבירות המין עומדת עבירת האינוס, שהעונש עליה נע בין 16 ל-20 שנות מאסר. אחריה, במדרג החומרה, מופיעות עבירות נוספות כגון מעשה סדום, מעשה מגונה, בעילה אסורה בהסכמה, עבירות מין במשפחה ועוד.

העונשים על עבירות מין כוללים, בדרך כלל, מאסר ממושך, צו פיקוח על עברייני המין לאחר השחרור ופיצוי לנפגע העבירה. כמו כן, הרשעה בעבירת מין עלולה להוביל לתיוג חברתי ולקשיים משמעותיים בשיקום ובחזרה לחיים נורמטיביים.

 

הגדרת מעשה סדום בדין הפלילי והמשמעות המשפטית של הרשעה בעבירה

מעשה סדום מוגדר בסעיף 347ג לחוק העונשין כ”החדרת איבר מאברי הגוף או חפץ לפי הטבעת של אדם, או החדרת איבר מין לפיו של אדם”. עבירת מעשה סדום נחשבת לאחת העבירות החמורות בחוק העונשין בישראל, והעונש עליה יכול לנוע בין 3 ל- 20 שנות מאסר, בהתאם לנסיבות המקרה הנדון. במקרים רבים, מעשה סדום נחשב למקבילה של אונס לגבי גברים, שכן לפי ההגדרה בחוק, לא ניתן “לאנוס” גבר במובן הצר של המילה, מכיוון שאין לו איבר מין נשי.

 

מה ההבדל בין מעשה סדום לבין מעשה מגונה מבחינת חוק העונשין הישראלי?

לעומת מעשה סדום, מעשה מגונה מוגדר בחוק כמעשה שנעשה למטרת גירוי, ביזוי או סיפוק מיני. ההבדל המהותי בין מעשה מגונה למעשה סדום הוא שמעשה מגונה אינו כולל החדרה של איבר או חפץ לגוף הקורבן. דוגמאות למעשים מגונים יכולות לכלול אוננות בפרהסיה, חשיפת איבר מין בציבור, נגיעות בעלות אופי מיני בגופו של אדם ללא הסכמתו, וכדומה.

העונש על מעשה מגונה משתנה בהתאם לנסיבות, אך בדרך כלל הוא קל יותר מהעונש על מעשה סדום או אינוס. עם זאת, גם מעשה מגונה נחשב לעבירה פלילית חמורה המובילה לסטיגמה חברתית ועלולה להשפיע באופן משמעותי על חייו של העבריין.

 

מעשה סדום בנסיבות מחמירות

חוק העונשין מגדיר מצבים שבהם מעשה סדום נחשב לעבירה בנסיבות מחמירות, כאשר מדובר במקרה של:

  • ביצוע המעשה ללא הסכמה חופשית
  • השגת הסכמה במרמה (למשל, רופא המבצע מעשה סדום בתירוץ שמדובר בטיפול רפואי)
  • ביצוע המעשה בקטין מתחת לגיל 14
  • ניצול מצב של חוסר הכרה
  • ניצול מחלת נפש או לקות שכלית
  • שימוש באיומים
  • גרימת חבלה פיזית
  • התעללות
  • ביצוע המעשה בנוכחות אחרים (למשל, אונס קבוצתי)

במקרים אלה העונש זהה לעונש על אינוס – בין 16 ל-20 שנות מאסר.

 

מעשה סדום בקטינים – חומרה מיוחדת

החוק מתייחס בחומרה יתרה למעשה סדום המבוצע בקטינים. ביצוע מעשה סדום בקטין בגילאי 14-16 יכול להוביל לעונש של 5 שנות מאסר. עונש דומה עלול להיגזר אם המעשה בוצע בקטין בגילאי 16-18 כאשר המבצע ניצל יחסי תלות, חינוך או השגחה.

יחסי תלות ומרות יכולים להתקיים במגוון מצבים, כגון:

  • יחסים בין מורה לתלמיד
  • קשר בין מדריך לחניך
  • יחסי הורה-ילד
  • קשר בין אדם השומר על ילדים (בייביסיטר) לילד שבהשגחתו
  • כל סוג של יחסים שבמהותם יוצרים תלות של הקטין במבצע העבירה

כאשר הקטין או הקטינה הם מתחת לגיל 14, המצב חמור יותר והמעשה מוגדר כמעשה סדום בנסיבות אינוס. במקרה כזה, העונש יכול להגיע עד 20 שנות מאסר.

 

השלכות משפטיות של הרשעה בביצוע מעשה סדום או מעשה מגונה

הרשעה בעבירת מין, ובפרט במעשה סדום, היא אירוע משנה חיים. מעבר לעונש המאסר, העבריין עלול להיות כפוף למגבלות נוספות:

  • צו פיקוח על עברייני מין – גם לאחר שחרורו ממאסר, עבריין המין יהיה תחת פיקוח של רשויות החוק.
  • יחידת פיקוח – יחידת “צור” מטעם שירות בתי הסוהר תעקוב אחר העבריין ותוודא שהוא עומד בתנאי צו הפיקוח.
  • הערכת מסוכנות מינית – בחלק מהמקרים, הנאשם יצטרך לעבור הערכת מסוכנות מינית שתקבע עד כמה הוא מסוכן לציבור.
  • טיפול ייעודי לעברייני מין – במהלך המאסר ולאחריו, עברייני מין עשויים להידרש לעבור טיפול מיוחד, הכולל שיחות פרטניות, טיפול קבוצתי ואף טיפול תרופתי.

 

פיצוי לנפגעי עבירות מין

נפגעי עבירות מין זכאים לפיצוי במסגרת ההליך הפלילי. הפיצוי המקסימלי במסגרת משפט פלילי עומד על כ-250,000 ש”ח, ובנוסף ניתן לתבוע עד 120,000 ש”ח ללא צורך בהוכחת נזק על בסיס החוק למניעת הטרדה מינית. כמו כן, ניתן לתבוע בגין כל נזק אחר שנגרם.

הפיצוי נקבע בהתאם לנסיבות, כגון הסבל שנגרם לקורבן במהלך האקט המיני, הכאב והסבל המתמשכים, והצורך להרתיע עברייני מין. קבלת פיצוי במסגרת ההליך הפלילי אינה מונעת הגשת תביעה נזיקית נפרדת.

 

לסיכום

אם אתם או מישהו מיקיריכם מתמודדים עם פגיעה או האשמות הקשורות למעשה סדום או למעשה מגונה, פנייה למשרד עורכי דין מקצועי ומנוסה היא קריטית. משרד “הפליליסט” מתמחה בתחום המשפט הפלילי עם למעלה מ-10 שנות ניסיון בטיפול במקרים מורכבים ורגישים של עבירות מין.

המשרד מתגאה במספר רב של לקוחות מרוצים ובאינספור סיפורי הצלחה, הודות להתמקדות הבלעדית בתחום הפלילי. עורכי הדין של “הפליליסט”, יוצאי פרקליטות ושב”כ, הם מומחים בעלי מוניטין בתחומם, והם יעמידו לרשותכם את הידע, הניסיון והמומחיות שלהם כדי להגן על זכויותיכם ולהשיג את התוצאה המיטבית עבורכם.

אל תתמודדו לבד עם מערכת המשפט המורכבת – צרו קשר עוד היום עם משרד “הפליליסט” לייעוץ ראשוני וקבלו את הייצוג המשפטי האיכותי והמקצועי שמגיע לכם.

רוצה לשלוח את המאמר לחבר?
שתף בוואטסאפ
אודות המחבר
מידע נוסף בנושא עבירות מין
סחיטה מינית באינסטגרם

אינסטגרם – הפלטפורמה הפופולרית ברשת לשיתוף תמונות וסרטונים, הפכה בשנים האחרונות גם לזירת פשע דיגיטלית. התופעה של סחיטה מינית ברשתות החברתיות, הידועה גם במונח “סקסטורשן”

קרא עוד
סחיטה מינית בפייסבוק

פייסבוק הפכה לחלק בלתי נפרד מחיינו. אנו משתמשים בה כדי להתחבר עם חברים ומשפחה, לשתף רגעים מיוחדים, ולצרוך חדשות ומידע. אך לצד היתרונות הרבים, טמונה

קרא עוד
סקסטורשן

סקסטורשן היא תופעה של סחיטה מינית ברשת, שבה אדם מאיים לפרסם תמונות או סרטונים אינטימיים של אדם אחר, אם הנסחט לא יעשה כמבוקשו. מדובר בתופעה

קרא עוד
תקיפה מינית

מתי הטרדה מינית תהיה תקיפה מינית? הטרדה מינית היא מעשה בו אדם אחד פוגע באחר במעשה בעל אופי מיני, כדוגמת כפיית מין, נגיעה ללא הסכמה

קרא עוד
מעשים מגונים

מה נחשב מעשה מגונה? עולם ההטרדות המיניות הוא עולם רחב מאוד ולא רק שמדובר בספקטרום של מעשים גם לחומרת המעשה יש משקל מאוד גדול בשאלה

קרא עוד