אלימות שוטרים

המשטרה מוגדרת בתור גוף האכיפה המרכזי של מדינת ישראל. בתוך כל יש לה תפקיד מהותי בשמירה על הרגשת הביטחון שאזרחי ישראל מרגישים כשהם נמצאים במרחב הציבורי. אך, מקרים של אלימות משטרתית, פוגעת באמון במשטרה ובהרגשת הביטחון של האזרחים. ממה נובעת אלימות שוטרים ומה ניתן לעשות אם נקלעתם לסיטואציה של אלימות שוטרים?

 

אלימות שוטרים מהי?

אלימות שוטרים או אלימות משטרתית הינה פעילות שבוצעה על ידי שוטר בעת מילוי תפקידו ובה הופנתה אלימות וכוח כלפי אדם ללא צורך או סיבה. מדובר בהגדרה שנמצאת בתחום המאוד אפור, זאת משום שהחוק מאשר לשוטר להפעיל כוח סביר במקרה של תקיפת שוטר או התנגדות למאסר.

 

מהן הסיבות הגורמות לאלימות משטרתית?

ישנן סיבות רבות אשר מובילות לתופעה של אלימות משטרתית בכלל וגם למקרים ספציפיים. ניתן לחלק את הסיבות הללו לפי מצב אישי של השוטר, המקרה הספציפי ולתרבות ומצב המשטרה אל מול החברה. אך לפני שנתחיל חשוב להבהיר כי תופעת האלימות המשטרתית אינה תופעה גורפת המחברת את כלל השוטרים במדינה. רוב השוטרים פועלים באופן חוקי ולצורך שמירת החוק.

הכר את הפליליסטים
אלעד
אלעד​ - יוצא פרקליטות מחוז ת"א
נעם
נעם - בעל מעל 25 שנות ניסיון
נדב
נדב - תובע עירוני לשעבר
אהרון
אהרון - יוצא הפרקליטות והשב"כ

 

הסיבות הכלליות לאלימות משטרתית

נתחיל דווקא מהסיבות ה”גדולות”, התרבותיות והחברתיות אשר גורמו לאורך השנים לפגיעה וירידה בערך של המשטרה. אם נתבונן ונחקור לעומק את אירועי שנת 2020 ושנת 2021 בה ראינו הפגנות מרובות, הפרות סדר וגם הרבה אי ציות מצד האזרחים, נוכל לראות ולהבחין כי גודל המשטרה והחוקים המגבילים את פעילותה מעמידה לא פעם את השוטרים במצבי אין ברירה ובמצבים בהם האזרחים בוחרים שלא להישמע לאנשי החוק.

ישנם הסברים רבים נוספים וסטטיסטיקות רבות אשר נכתבו על הנושא, אך השורה התחתונה בנושא זה הינה העובדה שחלק גדול מהשוטרים מרגישים שאין בידיהם את הכלים להתמודד עם הפרות סדר ועבירות וכך גם מרגיש האזרח והאמון שלו במשטרה יורד משמעותית.

 

הסיבות לאלימות משטרתית במקרים הפרטיים

את הסיבות הספציפיות בכל אירוע יש לנתח בהתאם לנסיבות האירוע, הגורמים המעורבים וכל הפרטים הקטנים אשר מגדירים את מהות האירוע. אך ניתן לומר שבמקרים ספציפיים של אלימות, האלימות המשטרתית יכולה לנבוע כתוצאה ממספר אירועים מקדימים.

אחד מאלו הינו חשד של השוטר שמא האזרח העומד מולו מהווה סכנה לחיו או לחיי הסובבים. במקרים אלו, ישנם מקרים שמהולים גם בפן גזעני, למשל בכל הנוגע לאלימות כנגד בני העדה האתיופית. כמו כן, ישנם מקרים של שוטרים אשר אינם מתאימים לתפקיד ומשתמשים לרעה בכוחם, אך מדובר במיעוט של המקרים.

 

הפן הגזעני

אחת הטענות הגדולות בעשורים האחרונים הינה העובדה שאלימות משטרתית מופנית באופן תדיר משמעותית לעבר בני העדה האתיופית. מדובר כאן בהיבט שמערב הן אלימות שוטרים והן אפליה על רקע גזע וצבע עור. הדרך הטובה ביותר למגר את התופעה הזו הינה כמובן חינוך לשוויון, אך בשלב הראשון חשוב מאוד במקרה שאתם נקלעים לכל אירוע של אלימות שוטרים ובפרט מקרים שיש בהם פן מפלה (מכל סוג שהוא), חשוב מאוד להתלונן.

 

המשמעות החברתית של אלימות שוטרים

שוטרים אמורים להוות את המודל החברתי של האוכלוסייה. הם מהווים דוגמה להתנהגות ראויה וניתן לומר שילדים רבים מעריצים אותם. כתוצאה משילוב של כל הנסיבות הללו, אלימות משטרתית מהווה פגיעה בעמוד השדרה של החוק בישראל. כך עשוי להיווצר פתח לקיומה של אנרכיה חברתית

 

מה לעשות אם הייתי קורבן לאלימות שוטרים?

במקרה והייתם קורבן לאלימות משטרתית ישנם שני דברים חשובים ביותר שעליכם לבצע. ראשית פנו לקבלת עזרה רפואית, בדיקות רלוונטיות ותיעוד של הפגיעות שלכם. לאחר מכן, פנו לעורך דין פלילים המתמחה בתחום אלימות השוטרים. השלב הבא הינו הגשת תלונה במח”ש (המחלקה לחקירות שוטרים).

 

מהי מח”ש והאם ניתן לסמוך עליהם?

אנשים רבים טוענים כי המח”ש אינה אובייקטיבית ולכן אין כל טעם לפנות אליהם בבקשת עזרה. אך לא כך הדבר. מח”ש הינה גוף פרטי, שאינו מהווה חלק מהמשטרה ואינו כפוף לה. המטרה העיקרית של מח”ש היא לאתר שוטרים שביצעו עבירות פליליות ולהעמידם לדין.

 

תיעוד, תיעוד, תיעוד

הבעיה העיקרית בכל הנוגע לאלימות שוטרים הינה העובדה שבדרך כלל מדובר באירועים של מילה כנגד מילה. כשנוסף למילה של השוטר התוקף ישנה גם המילה של חבר הצוות שלו (שבמרבית המקרים יהיה מתואם עם השוטר התוקף באופן חד משמעי).

נוסף לכך, כפי שציינו, החוק עצמו נותן פתח לשוטרים במידה והאדם שמולם ניסה להתנגד למעצר, תקף שוטר ובעוד מקרים נוספים. כל אלו יחד יוצרים מצב בו קשה להוכיח את דבר האלימות המשטרתית ולכן התיק נסגר מחוסר ראיות. תיעוד של האירועים, עשוי לאפשר לכם להוכיח את אמירתם באופן חד משמעי וללא כל עוררין.

 

מדוע חשוב לפנות לעורך דין פליליים במקרה של אלימות משטרתית?

כפי שציינו, במקרים רבים של אלימות משטרתית אין עדים חיצוניים לאירוע עצמו. הכוונה היא שכל העדים קשורים לנאשם או לתובע וכך נוצר מצב בו מדובר על תלונה שהיא מילה כנגד מילה. עורך דין פליליים יודע מצד אחד להכווין אתכם לכל הפרטים והמסמכים הרלוונטיים והדרושים כדי להגיש את התלונה הראשונית במח”ש.

 

בשלב הגשת כתב האישום והמשפט

במידה והתביעה תוביל להגשת כתב אישום, התיק יעבור לידי בית המשפט. בשלב זה, יהיה עליכם להעיד על המקרה, בדרך כלל מדובר בתהליך קשה ושמפר את השלווה האישית. הכנה מוקדמת באמצעות עורך דין פלילי יכולה לתרום הן להרשאת השוטר התוקף והן לפן הנפשי שלכם. נוסף לכך, עורך הדין ידרוש את הפיצוי המקסימלי האפשרי עבורכם ובצורה כזו את עשיית הצדק.

אלימות שוטרים

רוצה לשלוח את המאמר לחבר?
שתף בוואטסאפ
אודות המחבר
שאלות ותשובות בנושא אלימות שוטרים

בכל הנוגע לאלימות שוטרים חשוב מאוד לפנות בהקדם האפשרי, זאת בשביל שיהיה ניתן לאתר עדים רלוונטיים, לבצע בדיקות ולאתר את כל הראיות הדרושות לצורך הגשת התלונה.

בעולם מתוקן, למשטרה וכך גם למח”ש היה כוח אדם בלתי נגמר, כך שהם יכלו להתפנות לכל תביעה ותלונה. אך, צערנו במדינת ישראל המצב אינו כזה. לכן, ישנם מקרים בהם מח”ש תסגור את התיק התלונה. כדי שמצב זה לא יקרה, חשוב מאוד שהראיות הראשוניות והתלונה עצמה יהיו מנומקות באופן מלא ובצורה הטובה ביותר.

ממש לא, אירועים של אלימות משטרתית הינם תופעה כלל עולמית המתחילה כבר בהופעתה של המשטרה הראשונה באמצע המאה ה-17 בצרפת. המקרה המוכר ביותר בעשור האחרון בכל הנוגע לאלימות משטרתית הינו הרצח של ג’ורג’ פלויד, אשר הצית את המחאה כנגד אלימות שוטרים וגזענות.

רובנו לא מסתובבים עם מצלמה דלוקה בכל רגע נתון. לכן, במקרה ונפגעתם מאלימות משטרתית עליכם לחפש סביבכם את כל העדים לאירוע (בעדיפות כאלו שאינם מכירים אתכם), לפנות לייעוץ של עורך דין ולטיפול רפואי (שבמסגרתו חשוב גם לתעד את מהות הפגיעה והקשר שלה לאלימות שחוויתם).

מידע נוסף בנושא עבירות אלימות
אלימות נשים

אלימות המתרחשת בתוך המשפחה, ובפרט אלימות נשים, נחשבת לעבירה פלילית, אשר בית המשפט מחמיר עם העוברים אותה. כאשר עולה חשש כי החלה חקירה בנושא אלימות

קרא עוד
עורך דין עבירות אלימות

הסטטיסטיקה בישראל מדברת בעד עצמה, בשנה נפתחים בממוצע כ-130 אלף תיקים פליליים הנופלים בקטגוריה של אלימות. כשזהו המצב במדינה הקטנה שלנו, מדובר על אירועים שיכולים

קרא עוד
עבירת תקיפה סתם

עבירות תקיפה נחשבות לעבירות פליליות חמורות והן כוללות בתוכן מגוון רחב של סוגי תקיפה ופגיעה בזולת. כחלק מהחוק העונשין קיים גם סעיף עבירת תקיפה סתם

קרא עוד
עבירות תגרה

הרגשת הביטחון בעת הימצאות במרחב הציבורי הינה חלק מהותי מאוד מחייי היום יום של כל אחד מתושבי מדינת ישראל. בדיוק בשביל למנוע את החשש של

קרא עוד
עבירת חבלה חמורה

חבלה חמורה הינה עבירה פלילית אשר בגינה עלולים מבצעי העבירה להיכלא מאחורי סורג ובריח למשך תקופה ממושכת. מהי גרימת חבלה בעצם? אילו סוגים של עבירות

קרא עוד
תקיפה גורמת חבלה

תקיפה גורמת חבלה היא בגדר עבירה פלילית שהעונש בגינה עשוי להיות גם מאסר לתקופה ארוכה. במאמר זה נסביר אילו מעשים נחשבים כעבירת תקיפה, מהי תקיפה

קרא עוד