חקירה פלילית היא הליך רגיש ומורכב, בו נאלץ אדם להתמודד עם חשדות כבדי משקל לביצוע עבירה פלילית, תוך כדי חשיפה לסמכויות אכיפה נרחבות של רשויות החוק. על מנת לעמוד על זכויותיכם למזער נזקים אפשריים ולצלוח את התהליך בהצלחה, חיוני להכיר את “כללי המשחק” של החקירה הפלילית – וזה בדיוק מה שנעשה במאמר זה.
איך חקירה פלילית נפתחת?
חקירה פלילית עשויה להתחיל בעקבות תלונה שמוגשת למשטרה, מידע מודיעיני שמגיע לידיה או תפיסה של חשוד בזירת העבירה. בדרך כלל, לאחר בדיקה ראשונית, מזומן אדם שעלה נגדו חשד לחקירה במשטרה.
על הבסיס המשפטי לניהול חקירה פלילית בישראל
הבסיס המשפטי המסדיר את נושא החקירות הפליליות בישראל, הוא חוק סדר הדין הפלילי. חוק זה קובע כי כאשר מגיע למשטרה מידע על ביצוע עבירה, עליה לפתוח בחקירה פלילית ולאסוף ראיות בנוגע לאירוע ולמעורבים בו.
יחד עם זאת, למשטרה יש שיקול דעת, במקרים מסוימים, שלא לחקור תלונה אם היא סבורה שאין בסיס ממשי לחשד או שאין עניין לציבור בניהול ההליך. בחוק מפורטות העבירות מסוג פשע שחקירתן היא חובה.
בנוסף, חוק סדר הדין הפלילי, מגדיר את סדרי החקירה, תיעודה, זכויות החשודים ואת חובות המשטרה כלפי נחקרים. חוקים נוספים, כמו פקודת הראיות וחוק הנוער, מסדירים גם הם היבטים שונים הקשורים בניהול חקירה פלילית באופן חוקי וקביל משפטית.
סמכויות המשטרה בניהול חקירה פלילית
בידי המשטרה מגוון רחב של כלים וסמכויות לצורך איסוף מידע וראיות במסגרת החקירה הפלילית. להלן הסמכויות המרכזיות הנתונות בידי משטרת ישראל בהקשר זה:
- עיכוב וחקירת חשודים: המשטרה רשאית לעכב אדם ולזמנו לחקירה אם קיים יסוד סביר לחשד כי ביצע עבירה. העיכוב יכול להיות לפרק זמן של עד 24 שעות עם אפשרות הארכה ל- 48 שעות בהינתן צו משופט.
- מעצר: ככל שמתגבש החשד, המשטרה יכולה לעצור את החשוד עד 24 שעות, ובאישור בית משפט והיועמ”ש – עד 30 יום עם אפשרות הארכה לתקופה מצטברת בת 75 ימים.
- חיפוש והחזקת חפצים: למשטרה יש סמכות לבצע חיפושים בכליו ובמקומות השייכים לחשוד, ולתפוס חפצים הקשורים לביצוע העבירה, בהתאם לצווים שיפוטיים.
- האזנות סתר: בעבירות חמורות, בכפוף לקבלת צו מבית המשפט, המשטרה רשאית לבצע האזנות סתר לשיחות טלפון ולתקשורת אלקטרונית של החשוד.
- נטילת טביעות אצבע / דגימות DNA: המשטרה יכולה להורות על נטילת טביעות אצבעות ו/או דגימת חומר גנטי מחשודים במקרים מוגדרים בחוק.
למאמר המלא בנושא חיפוש לא חוקי לחצו כאן >>>
זכויות החשודים בחקירה פלילית
לצד סמכויות רחבות אלו של הרשויות, המחוקק העניק גם זכויות בסיסיות לחשודים הנחקרים על ידי המשטרה. מטרתן להבטיח הליך חקירה הוגן ולמנוע פגיעה אסורה בזכויות אדם. בין הזכויות העיקריות השמורות לחשודים המצויים בהליכי חקירה פלילית, נמנות:
- זכות השתיקה וחיסיון מפני הפללה עצמית: נחקר אינו חייב להשיב לשאלות חוקריו ולמסור מידע העלול להפלילו.
- זכות ההיוועצות עם עורך דין: כל נחקר זכאי להתייעץ עם עורך דין בטרם תחילת חקירתו, וזאת על חשבון המדינה אם אין ביכולתו לממן זאת.
- זכות העיון בפרוטוקול החקירה: עם סיומה של החקירה, זכאי הנחקר או בא כוחו לעיין בטופס בו החוקרים תיעדו את גרסתו שנמסרה במסגרת התשאול, טרם חתימתו עליו.
- זכויות של אוכלוסיות מיוחדות: קטינים, אנשים עם מוגבלויות או דוברי שפה זרה נהנים מהתאמות ייחודיות בחקירתם כדי להבטיח את זכויותיהם.
מה קורה במהלך החקירה הפלילית?
עם תחילת החקירה, על החוקרים להזהיר את הנחקר כי הוא נמצא במעמד של חשוד וכי דבריו עלולים לשמש נגדו במשפט. לאחר מכן, ישאלו את הנחקר שאלות בנוגע למעורבותו באירוע הנחקר. הנחקר רשאי להשיב, לבחור בשתיקה או להציג גרסה חלופית לטענות שהועלו כנגדו.
בסיום גביית העדות, הנחקר מתבקש לאשר את דבריו בחתימתו. לפני כן, חשוב לוודא שהדברים נרשמו במדויק ולבקש לתקן את הפרוטוקול במידת הצורך.
עם סיום פעולות החקירה, תיק החקירה מועבר לעיון הפרקליטות שמחליטה על המשך ההליכים – סגירת התיק מחוסר ראיות או מחוסר עניין לציבור, או הגשת כתב אישום נגד החשודים.
במקרים מסוימים, מתבקשות השלמות חקירה על ידי התביעה.
ממה חשוב להיזהר אם נקלעתם לחקירה פלילית?
חשוב לדעת שבכל רגע נתון, החקירה עלולה להיות מתועדת בהקלטה ולעיתים גם בצילום חזותי. כל מילה שנאמרת עלולה “להרים או להפיל” את התיק כולו. לכן רצוי שנחקר ישקול את תגובותיו בכובד ראש, ואם בחר להשיב – שיעשה זאת באופן ענייני ומדויק ככל הניתן.
בנוסף, לאורך החקירה עשויים החוקרים להשתמש בטקטיקות שונות כדי לנסות לחלץ מידע מהנחקר או לערער את גרסתו. למשל, העמדת פנים שישנן ראיות מפלילות כשבפועל אין כאלה, השארת הנחקר לבדו בחדר, עימותים עם עדים או מתלוננים וכדומה. חשוב להיות מודעים לתרגילים אלו ולא להתפתות להודאות שווא.
למאמר היעדר ראיות מספיקות לחצו כאן >>>
לסיכום
חקירה פלילית היא אירוע מלחיץ ומבלבל המעמיד את הנחקר במצב פגיע וחשוף. כדי לצלוח את ההליך כראוי ולמזער את הסיכון הפלילי, חיוני לפנות לליווי משפטי מקצועי. צוות משרד עורכי הדין הפליליים “הפליליסט” מתמחה כבר למעלה מ- 10 שנים בדיוק בתחום זה, ומעניק ללקוחותיו הרבים סיוע אופטימלי לאורך כל שלבי ההליך החקירתי.
הצוות המיומן, הכולל יוצאי פרקליטות ושב”כ בעלי מוניטין, מתמקד אך ורק בדין הפלילי, מה שהופך את משרדנו לאחד המובילים בתחום. עם ניסיון עשיר, חשיבה יצירתית ומאגר אדיר של הצלחות, “הפליליסט” מחויב להעניק לכל לקוח ולקוחה ליווי צמוד, יסודי ואישי, כדי להבטיח את התוצאה הטובה ביותר עבורכם.
בקצרה, אם נקלעתם לחקירה פלילית, אל תשאירו דבר ליד המקרה. צרו קשר עוד היום עם “הפליליסט”, והפקידו את גורלכם בידיים הטובות והמנוסות ביותר שיש. עם הנחיה נכונה ומקצועית, תוכלו לצמצם את הנזקים ולצאת מהסיטואציה הקשה אליה נקלעתם בצורה מיטבית.