הליכים

כל אזרח ישראלי, עשוי להקלע בשלב כזה או אחר להליכים משפטיים. קיימים 2 סוגי הליכים משפטיים – הליך אזרחי והליך פלילי. בסקירה להלן נסביר אודות מהותם של הליכים משפטיים בישראל, מעורבותן של רשויות החוק בהליכים הללו, ההבדל בין הליכים אזרחיים להליכים פליליים, והדרכים לקבלת סיוע משפטי בכל אחד מן ההליכים האלו.

מהותם של הליכים משפטיים בישראל

כאשר פלוני עובר על החוק, למדינה ולאזרחיה עומדת הזכות להעמידו לדין במסגרת הליכים משפטיים. על  פי החוק בישראל, אדם נחשב חף מפשע עד שתוכח אשמתו מחד, ומאידך גיסא – למערכת המשפט יש מידה לא מבוטלת של חופש פעולה, אשר מאפשר לה לפעול לגילוי האמת ועשיית צדק במסגרת ההליכים המשפטיים, גם כאשר הדבר כרוך בהטלת סנקציות אזרחיות או פליליות על החשוד או הנאשם בביצוע עבירה.

על מעורבותן של רשויות החוק בהליכים

רשויות החוק במדינת ישראל פועלות לרוב באמצעות גורמי אכיפה כדוגמת משטרת ישראל, שעימם באים אזרחים במגע במקרה של חשד לביצוע עבירות. עם זאת, בחלק מן המקרים, הליכים לא בהכרח מתחילים במעורבות של גורמי האכיפה, אלא מגיעים הישר לטיפולה של מערכת המשפט.

אלו הם פני הדברים ברבים מן ההליכים האזרחיים. בכל מקרה – בין אם ההליכים כרוכים בהתנהלות מול המשטרה ובין אם ההתנהלות מתבצעת ישירות מול בית המשפט, ליווי של עורך דין בהליכים, הוא חיוני לכל אחד מן הצדדים המעורבים.

היכן מטופלים הליכים אזרחיים והליכים פליליים?

המכנה המשותף להליכים אזרחיים והליכים פליליים, הינו בעצם כך שבשני סוגי ההליכים ישנה מערכת משפטית שמולה נדרשים הצדדים המצויים במחלוקת, להתנהל. מדובר במערכת המשפט בישראל, שאחראית על הכרעה בסכסוכים מסוגים שונים – החל מסכסוכי שכר ועד תיקי רצח.

אולם הטיפול בהליכים אזרחיים והליכים פליליים מתבצע בערכאות שונות, ומתנהל בצורה שונה.

אופן הטיפול בהליכים אזרחיים

הליכים אזרחיים הם הליך משפטי המתקיים בין אדם לחברו או בין אדם לארגון פרטי. הליכים אלו נסובים סביב מחלוקות המטופלות באמצעות תביעות המוגשות לבתי משפט אזרחיים. רבים מההליכים האזרחיים מגיעים לבית משפט לתביעות קטנות, ולרוב הם נוגעים לסכסוכים בנושאים פיננסיים, או ענייני נזיקין.

עם זאת, גם סכסוכי עבודה הם הליכים אזרחיים לכל דבר ועניין, וכן תביעות גירושים שמטופלות בבתי המשפט לדיני משפחה הדגש הוא על כך שההליכים האזרחיים, אינם דורשים את מעורבותם של גורמי השיטור והאכיפה במרבית המקרים.

אופן הטיפול בהליכים פליליים

הליכים פליליים מתחילים בדרך כלל בפעולות אכיפה שמתבצעות באמצעות כוחות משטרה, ולאחר מכן מתקדמים לשלבי החקירה והמשפט. תחילת ההליך הפלילי הוא לרוב במעצר וחקירה, כאשר המשפט מתנהל רק לאחריהם. ההליך הפלילי נסוב סביב הבאתם לדין של אנשים החשודים או נאשמים בביצוען של עבירות פליליות המנויות בחוק העונשין הישראלי.

הליכים אלו מתנהלים מול בתי הדין הפליליים, אשר אליהם מגיע החשוד רק לאחר שהוגש כנגדו כתב אישום. בהליכים אלו, התובע הוא מדינת ישראל ולא האדם או הגוף שנפגע מן העבירה. למעשה, בהליכים משפטיים סביב עבירות פליליות, קורבן העבירה הוא בתפקיד עד תביעה בלבד.

ההבדל בין הליכים פליליים והליכים אזרחיים

ההבדל העיקרי בין הליכים פליליים לבין הליכים אזרחיים, הינו בסוג העונשים וחומרתם. הכרעת הדין בהליכים אזרחיים נוגעת בדרך כלל לסכום כספי שבית המשפט פוסק שצד אחד נדרש להעביר לצד השני בסכסוך, כשבמקרים שונים הסכומים הללו עשויים להיות משולמים גם לאורך תקופה ארוכה ולהשפיע לחומרה על מצבו הפיננסי של הצד המשלם.

לעומת זאת, בהליכים פליליים הכרעת בית המשפט נוטה להיות חמורה יותר ולכלול פגיעה נרחבת יותר בזכויות הפרט, עד כדי שלילת חירותו על ידי הטלת עונש מאסר ממושך על העבריין שהורשע בביצוע העבירה המיוחסת לו.

איך פותחים בהליכים?

במידה ואתם סבורים שנגרם לכם עוול – הין אם בפן האזרחי ובין אם במישור הפלילי, זכותכם על פי חוק, לנקוט בהליכים משפטיים כנגד מי שלכאורה אחראי לפגיעה שספגתם.

פתיחת הליכים אזרחיים

במקרה של הליכים אזרחיים, ראשית ההליך הוא לרוב בהגשת מכתב התראה לפני נקיטת הליכים לצד השני המעורב בסכסוך, ורק לאחר מכן, הגשת תביעה לבית המשפט האזרחי הרלוונטי (בית דין לתביעות קטנות, בית דין לענייני משפחה, בית דין לענייני עבודה וכדומה).

פתיחת הליכים פליליים

כאשר מדובר על פתיחת הליך פלילי, לרוב כדי לפתוח בהליכים יש להגיש תלונה למשטרה. בהמשך, משטרת ישראל בוחנת את התלונה שהוגשה לה ובמידה ונמצא כי מדובר בתלונה אשר מצדיקה זימון של הגורם שהתלונה הוגשה כנגדו לחקירה, הוא יזומן לחקירה משטרתית.

לאחר שלב החקירה ואיסוף הראיות, המשטרה מעבירה את תיקו של החשוד לפרקליטות, והיא אחראית לקבל החלטה אם להגיש כנגד החשוד כתב אישום, או לסיים את ההליך בהסדר מותנה, או לסגור את התיק לחלוטין. למעשה, ההליכים המשפטיים מתקיימים מול בית המשפט הפלילי, רק במידה ומוחלט על הגשת כתב אישום כנגד החשוד.

מה חשוב לעשות לפני שנוקטים בהליכים?

ההחלטה על הפניה להליכים – אזרחיים ופליליים כאחד, חשוב שתתבצע רק לאחר הבנת המשמעויות הנגזרות מפעולה זו, וקבלת ייעוץ משפטי מקדים בנוגע לאסטרטגיה שנהוג לפעול לפיה. להליכים משפטיים יש נטיה טבעית למורכבות והם עלולים להתארך ולעלות סכומי כסף לא מבוטלים. מסיבות אלו, חשוב לפנות לפני כל פעולה משפטית לעורך דין המתמחה בסוג ההליכים הרלוונטי עבורכם.

הדרכים לקבלת סיוע משפטי בהליכים אזרחיים או הליכים פליליים

כל אדם במדינת ישראל רשאי על פי חוק להגן על עצמו במהלך הליכים משפטיים שונים שעשויים להתנהל נגדו. הדבר נכון בין אם מדובר על הליך משפטי שמתרחש בין כתליו של בית המשפט ובין אם מדובר על הליך פלילי שראשיתו בשלב החקירה במשטרה.

הדרך הטובה והאפקטיבית ביותר לקבלת סיוע משפטי בהליכים (אזרחיים או פליליים כאחד), הינה על ידי פנייה לקבלת ליווי משפטי מקצועי מטעם עורך דין פלילי, או עורך דין אזרחי – בהתאם לסוג ההליך, בדגש על התמחות של עורך הדין בתחום בו עוסק התיק בו אתם מעורבים.

האם גם נפגעי העבירה זקוקים לעורך דין במסגרת ההליכים?

ברבים מסוגי ההליכים האזרחיים, אף שאין הכרח בייצוג משפטי מקצועי, אנשים רבים בוחרים בכל זאת להסתייע בשירותיו של עורך דין הבקיא ברזי החוק הנוגעים לנושא התביעה, וזאת על מנת להבטיח את מימוש האינטרסים שלהם בהליך.

מנגד, במסגרת הגשת תביעה פלילית, הצד הנפגע אינו נדרש לייצוג משפטי של עורך דין, היות וקורבן העבירה אינו מהווה צד בהליכים מבחינה משפטית (כאמור, התובע בהליך הפלילי הוא מדינת ישראל).

יחד עם זאת, היות והנפגע/ת נמצאים בהליכים פליליים רבים בתפקיד של עדי תביעה, ישנם מי שבוחרים בכל זאת להסתייע בעורך דין פלילי כדי להבטיח את השמירה על זכויותיהם כעדי תביעה, הגנה על בטחונם לאורך ההליכים, ומיצוי הדין מול העבריין.

כל המידע המוצג במסגרת מאמר זה מובא לידיעה כללית בלבד, איננו בגדר מידע משפטי מחייב, ואין לפעול על פיו או להסתמך עליו בשום פנים ואופן. במידה ונדרשים ייעוץ משפטי, ייצוג משפטי או ליווי משפטי לטובת טיפול במקרה ספציפי, יש לפנות בהקדם לקבלת סיוע משפטי פרטני של עורך דין פלילי מורשה.

הליכים

רוצה לשלוח את המאמר לחבר?
שתף בוואטסאפ
אודות המחבר
רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
מידע נוסף בנושא הליכים
מי זכאי למחיקת רישום פלילי?

הרישום הפלילי הוא רישום נלווה לתהליך הפלילי, שיכול להשאיר כתם משמעותי על חייו של העבריין המורשע המנסה להשתקם לאחר ריצוי עונשו. כתם זה מתבטא במספר

קרא עוד
הליכי הסגרה

מעת לעת מתעורר בתקשורת הנושא של הליכי הסגרה של עבריינים בין מדינות. הליכי הסגרה נדרשים בדרך כלל מצד מדינה בה ביצע החשוד או הנאשם עבירה

קרא עוד
הליך פלילי

הליך פלילי הוא שם כולל לכל תהליך הטיפול באנשים שקיים חשד לכך שעברו על החוק וביצעו עבירה המסווגת כאחת העבירות הפליליות המנויות בחוק העונשין הישראלי.

קרא עוד
הליך השימוע

בשנת 2000 התווסף לחוק סדר הדין הפלילי סעיף אשר מחייב את רשויות החוק לספק לחשודים בביצוע עבירות את זכות השימוע, שעד אותו המועד היתה נחלתן

קרא עוד