בעשורים האחרונים הפכה תופעת השימוש בסמים במדינת ישראל, שכיחה מאי פעם. גם אזרחים מהשורה החלו לצרוך סמים במינונים גבוהים מכפי שנהוג היה בעבר. על רקע זה, מקובל לעשות כיום בדיקות שתן לגילוי סמים כפרוצדורה שגרתית בצבא ואף באזרחות, במידה וקיים חשד לשימוש בסמים אצל חשודים בפלילים.
כיצד מתבצעות בדיקות שתן?
בדיקות שתן לאיתור סמים הן בין הבדיקות המדויקות יותר שקיימות כיום לטובת גילוי סמים בגוף. בדיקות שתן אלו מתבצעות בדומה לכל בדיקת שתן שגרתית: על יד נטילה של דגימה מהשתן של הנבדק אל תוך קונטיינר ייעודי ושאיבת הכמות הרלוונטית לתוך המבחנה, שבה נבדקת ההימצאות של סמים בדגימת השתן.
חשוב לדעת כי בדיקות שתן לגילוי של סמים אפשריות לביצוע בכל שעה במהלך היום. זאת בניגוד לבדיקות שתן שנערכות למטרות רפואיות שאותן חייבים בהכרח לבצע בשעות הבוקר ורצוי גם באמצעות השתן הראשון של הבוקר.
היתרונות של בדיקות שתן בהקשר של גילוי סמים
בדיקות שתן משמשות כאמור כאמצעי יעיל במיוחד לזיהוי נוכחות של סמים בגופו של הנבדק, וזאת ב – 3 היבטים:
- פרק הזמן הדרוש לגילוי הסם: רובם המוחלט של הסמים משאירים שאריות בגופו של האדם שהשתמש בהם, וזאת לאורך פרק זמן מוגדר לאחר צריכתם. בדרך כלל בבדיקות שתן סמים ניתנים לגילוי גם לאחר פרק זמן ממושך יחסית ממועד צריכתם. מדובר על טווח שנע בין 24 ועד 72 שעות עבור בדיקת שתן לגילוי סמים כדוגמת אל אס די, או אמפטמינים, וטווח שיכול להגיע גם עד חודש ימים במקרה של קנאביס לסוגיו.
- הבדיקה אינה פולשנית: בדיקות שתן לגילוי סמים נחשבות כבדיקות קלות יחסית לביצוע, ואינן מצריכות שימוש באמצעים פולשניים כמו החדרה של מחטים לגופו של הנבדק.
- בדיקה חסכונית בזמן: בדיקות שתן לגילוי סמים לא דורשות היערכות מיוחדת מבעוד מועד, וגם לא מצריכות המתנה במקום הבדיקה לאחר שדגימת השתן נמסרה ליעדה.
על בדיקות שתן כבדיקות פליליות
כל אדם עשוי להידרש לעבור בדיקות שתן בשלב כזה או אחר בחייו, בהקשרים בריאותיים. אולם בהקשר הפלילי, מי שנדרשים לרוב לעבור בדיקות שתן הם חיילים או אסירים. ישנם מקרים בהם בדיקת שתן מתבצעת על בסיס קבוע, בעוד שבמקרים אחרים, היא מתבצעת באופן אקראי.
בדרך כלל בדיקה זו תתבצע באסירים או בחיילים ששבו מחופשתם, במטרה לוודא שלא השתמשו בסמים בזמן שנעדרו משירותם או ממתקן הכליאה בו הם מרצים את מאסרם. כאשר מדובר על בדיקות שתן בחיילים, הן נערכות לרוב באופן אקראי, למעט מקרים שבהם מתעורר חשד לשימוש בסמים בקרב חיילים ביחידה או בסיס צבאי מסוים.
כמה זמן בדיקות שתן אורכות ומתי מקבלים את התוצאות?
בדיקות השתן כשלעצמן אינן נמשכות זמן רב. מדובר בסך הכל על הטלת שתן לתוך מיכל ייעודי, כפי שהוסבר לעיל. יחד עם זאת, קבלת תוצאות הבדיקה עשויה להתעכב לפעמים למשך מספר ימים.
ממש כמו במקרה של תוצאות בדיקות הדם שנערכות בקופות החולים, גם במקרה של בדיקות שתן לגילוי סמים, לרוב תוצאת הבדיקה עצמה מוכנה כבר בתום שעות ספורות בלבד. אולם ההמתנה לתוצאות הבדיקה נגזרת מפרק הזמן שאורך עד שהתוצאה מוזנת למערכת.
למשך כמה זמן נותרות שאריות של סמים בשתן וניתנות לגילוי בבדיקות שתן?
כפי שהזכרנו מוקדם יותר, שאריות מסמים נותרות בגוף למשך פרק זמן שנע בין 3 ימים ועד שבוע בממוצע. במקרים של החומר הפעיל בקנאביס, THC, לוקח לגוף גם קרוב לחודש ימים להתנקות סופית משיירי החומר. פירוש הדבר הינו שהיה והאדם שצרך מן הסם יידרש לעבור בדיקות שתן לגילוי סמים, סביר להניח ששאריות מהחומר יזוהו בדגימת השתן שלו.
באילו מקרים לא ניתן לערוך בדיקות שתן כדי לאתר סמים?
קיימים מקרים שונים בהם לא ניתן לזהות שימוש בסמים באמצעות בדיקות שתן. בדרך כלל זה קורה כשמדובר בנבדק שמשתמש בתרופות מרשם מסוימות שגורמות לסטייה בתוצאות הבדיקה. אלו הן תרופות חוקיות לשימוש השייכות לקבוצת החומרים שהנבדק השתמש בהם לכאורה, ולכן קשה להבחין בין מינוני התרופה בדם לבין מינון החומר שנחשב כסם מסוכן.
שייכים אליה. למשל, במקרה של שימוש בקודאין, שמותיר אחריו שיירים הדומים באופיים לאלו הנותרים בגוף המשתמש בסמים מסוג אופיאטים כדוגמת הירואין ומורפיום.
האם מותר לחיילים לסרב לביצוע בדיקות שתן?
ככלל, חיילים בצבא אינם חייבים להסכים לביצוען של בדיקות שתן, במידה ואין צו שיפוטי המורה על כך שנחתם בידי קצין שיפוט בכיר במצ”ח במסגרת חקירת מצ”ח. רק במידה וחייל מסרב לצו מסוג זה, חוק השיפוט הצבאי יכול להרשיעו בביצוע עבירה שיש בצידה רישום פלילי מופחת.
על בדיקות שתן לגילוי סמים וחשיבות הפנייה לסיוע משפטי איכותי
כאשר נבדקת דגימת שתן של חייל בצבא ומתגלים בה סמים, החייל שסיפק את הדגימה ייחשב אוטומטית בתור מי שהשתמש בסם, אלא אם יצליח להוכיח שהחומר הוחדר לגופו מבלי שהיה מודע לכך. לאור מורכבות הנושא וההשלכות מרחיקות הלכת של הרשעה בשימוש בסמים בצבא ובכלל, כאשר נדרש ביצוע של בדיקות שתן מאדם שעשה שימוש בסמים, מומלץ לפנות לייעוץ של עורך דין כדי להחליט כיצד לפעול למזעור נזקים.
מן הראוי לציין כי גם כאשר מתקבלת תוצאה חיובית לכאורה בבדיקת שתן, עדיין לא מדובר בגזירת גורל – בין אם השתמשתם בסמים בפועל ובין אם לאו. על מנת שתוכלו להגן על האינטרסים שלכם, פנו לעורך דין המתמחה בתיקי סמים ובנושא של בדיקות פליליות, שיוכל להגן על זכויותיכם.
כל המידע המוצג במסגרת מאמר זה מובא לידיעה כללית בלבד, איננו בגדר מידע משפטי מחייב, ואין לפעול על פיו או להסתמך עליו בשום פנים ואופן. במידה ונדרשים ייעוץ משפטי, ייצוג משפטי או ליווי משפטי לטובת טיפול במקרה ספציפי, יש לפנות בהקדם לקבלת סיוע משפטי פרטני של עורך דין פלילי מורשה.