בדיקת פוליגרף

בדיקת פוליגרף הינה מבדק שמתבצע באמצעות מכשיר שמסוגל לקלוט ולפענח תגובות בגוף הנבדק שאינן רצוניות. התנודות הבלתי רצוניות במדדים הנבדקים במסגרת בדיקת פוליגרף, מאפשרות לבודק לזהות מתי הנבדק מדבר אמת ומתי הוא אומר דבר שקר.

בדיקת הפוליגרף נחשבת כבדיקה מקובלת יחסית והיא משמשת במגוון של הקשרים שבהם עולה הצורך לבדוק את אמינותו של אדם: החל מהליכי מיון למקומות עבודה שונים, ועד לביצוע בדיקות פליליות. עם זאת, לא רבים מודעים לשאלת קבילותן של תוצאות הפוליגרף בפן המשפטי. לכן הסקירה שלהלן תוקדש לדיון בנושא מרתק זה.

 

מתי בדיקת פוליגרף מתבצעת?

בדיקת פוליגרף מתבצעת כאמור במקרים שבהם עולה הצורך לבדוק את האמינות של אדם ואת אמיתות דבריו. בדיקות פוליגרף הפכו פופולריות למדי בהקשר של תהליכי מיון וגיוס למשרות בארגונים שונים, וכיום מעסיקים רבים בישראל נוהגים להפנות מועמדים לבדיקת פוליגרף המתבצעת במכונים ייעודיים.

מנגד, בדיקת פוליגרף עשויה להיות בשימוש גם בהקשר של הליכים פליליים כחלק ממאמצי החקירה שבהם הפוליגרף מהווה אמצעי עזר לחיזוק טענות, בחינת חומרים ראייתים, אימות של השערות וביסוס של כיווני חקירה שונים, ועוד.

 

מהי רמת האמינות של בדיקת פוליגרף?

ישנה טענה נפוצה למדי בקרב מומחים בתחום המשפט בישראל ובעולם בכלל, אשר לפיה השימוש בבדיקת פוליגרף איננו חוקי מעיקרו. לתוצאות המתקבלות בבדיקת פוליגרף מיוחסת אי אמינות, הנובעת מהעובדה שהמצב הרגשי של נבדק הפוליגרף עלול להשפיע במידה ניכרת על מדדיו הפיזיולוגיים ובצורה זו, להטות את תוצאות בדיקת הפוליגרף לרעתו.

גם השימוש בתרופות שונות עלול לשבש את התוצאות של בדיקת הפוליגרף. מסיבה זו, בדיקות פוליגרף נחשבות כיום לראיה קבילה בבתי המשפט רק במסגרת הליכים אזרחיים, וגם אז – אך ורק אם ביצוע הבדיקה נעשה בהסכמתו המלאה של הנבדק, ואם התוצאות מעידות על עקביות.

הכר את הפליליסטים
אלעד
אלעד​ - יוצא פרקליטות מחוז ת"א
נעם
נעם - בעל מעל 25 שנות ניסיון
נדב
נדב - תובע עירוני לשעבר
אהרון
אהרון - יוצא הפרקליטות והשב"כ

 

האם התוצאות המתקבלות בבדיקת פוליגרף יכולות להיות שגויות?

מאחר ובמדינת ישראל טרם הוסדרה חקיקה רשמית הנוגעת להסמכה הדרושה למפעילי מכשירי פוליגרף, המצב בפועל הוא שכל אדם יכול להפעיל מיכשור כזה גם מבלי שתהיה לו הכשרה מתאימה. כתוצאה מכך, ישנו סיכון לכך שטעויות או הטיות כלשהן יפלו בבדיקת הפוליגרף, כפועל יוצא של רמת המיומנות של בודק הפוליגרף, או היעדרה.

חרף העובדה שאין חולקין על תרומתן של בדיקות הפוליגרף ככלי מסייע רב עוצמה התורם לקידום הליכי חקירה משטרתיים, בבתי המשפט הפליליים, תוצאותיה של בדיקת פוליגרף אינן יכולות לשמש בתור אמצעי להכרעת הדין והן נעדרות משקל פלילי ממשי.

 

האם חשוד או נאשם בפלילים מחויב לשתף פעולה עם הדרישה לבצע בדיקת פוליגרף?

כפי שהזכרנו לעיל, השימוש בבדיקת פוליגרף מהווה אמצעי שכיח למדי לאיסוף מידע במהלך הליכים פליליים במדינת ישראל. אולם למרות האמור לעיל, היה ונדרשתם לבדיקת פוליגרף במסגרת ההליך הפלילי שבו אתם מעורבים, מותר לכם על פי חוק לסרב לביצוע הבדיקה, ולעתים אף רצוי לסרב לכך, כדי להימנע מהפללה עצמית.

כך או כך, מן הראוי להתייעץ עם עורך דין פלילי מוסמך בהקשר זה, כדי לקבל הכוונה מקצועית בנוגע לסיכונים אשר כרוכים בהסכמה לבקשה להיבדק בפוליגרף ביחס למשמעויות הנלוות לדחייתה של הבקשה על הסף.

 

האם התוצאות של בדיקת הפוליגרף קבילות בבית משפט?

ישנם כאמור לעיל גורמים רבים שבכוחם להטות ולשבש את התוצאות המתקבלות במסגרת בדיקת פוליגרף. בהתאם לכך, כיום, התוצאות שמתקבלות במסגרת בדיקת פוליגרף, לא נחשבות כראיה קבילה בבתי הדין הפליליים בישראל.

עם זאת חשוב לדעת כי ישנה האפשרות להשתמש בבדיקת הפוליגרף לטובת איסוף של מידע במסגרת הליך החקירה המשטרתי, כולל בשלבי גיבוש ההמלצות, איתור החשודים, צמצום של רשימת החשודים, וכיוצא באלו.

 

עם מי אפשר להתייעץ בנושא של בדיקת פוליגרף?

בהמשך לאמור לעיל, יש לחדד ולומר כי הנושא של בדיקות פוליגרף בישראל עודנו שנוי במחלוקת. קבלת החלטה שגויה מצד חשוד או נאשם בפלילים בכל הנוגע לבדיקת פוליגרף שהוא מתבקש לעבור, עלולה להוביל לכך שההליך בבית המשפט  בעניינו יתארך או יסתבך שלא לצורך, ואף יסתיים באופן בעייתי עבורו.

מסיבות אלו, כדי להימנע עד כמה שניתן מתרחישים לא רצויים, כדאי מאוד להגיע להתייעצות מול עו”ד פלילי בעל ניסיון, וזאת כדי להבין לעומק את מכלול ההשלכות הנגזרות מביצוע בדיקת פוליגרף או מהימנעות מביצועה.

 

האם בדיקות פוליגרף קבילות בתור ראייה בבית דין אזרחי?

כפי שהוסבר בתחילתו של המאמר, בדיקת פוליגרף איננה נחשבת לראיה קבילה מבחינה משפטית, כשמדובר בהליכים פליליים. יחד עם זאת, אפשרח לעבור בדיקות פוליגרף שישמשו כראייה בהליכים אזרחיים, ככל שהנבדק מסכים לשתף פעולה עם הבדיקה מרצונו הוא.

אי לכך, כדי שבדיקת הפוליגרף בהליכים האזרחיים אכן תיחשב קבילה מבחינה משפטית, הנבדק נדרש לחתום על פי חוק על כתב הסכמה לבדיקת פוליגרף, לפני שהבדיקה מבוצעת בפועל. בנוסף להסכמתו של הנבדק, קבילותן של תוצאות הבדיקה בתור ראיה בהליך האזרחי, מותנית בעקביותן של התוצאות שנתקבלו בבדיקה.

 

נדרשים לעבור בדיקת פוליגרף? כך עורך דין פלילי יסייע לכם

במידה והתבקשתם להיבדק בבדיקת פוליגרף או במידה וסירבתם לעשות בדיקה כזו ונפגעתם כתוצאה מכך, זה הזמן לפנות לעורך דין פלילי עתיר ניסיון. עו”ד המתמחה בנושא של בדיקות פוליגרף ובדיקות פליליות בכלל, ידע להכווין אתכם למיצוי מלא של זכויותיכם מול רשויות החוק והמשפט, וידאג לספק לכם ליווי משפטי הולם כדי לתמוך באינטרסים שלכם לאורך כל הדרך.

 

כל המידע המוצג במסגרת מאמר זה מובא לידיעה כללית בלבד, איננו בגדר מידע משפטי מחייב, ואין לפעול על פיו או להסתמך עליו בשום פנים ואופן. במידה ונדרשים ייעוץ משפטי, ייצוג משפטי או ליווי משפטי לטובת טיפול במקרה ספציפי, יש לפנות בהקדם לקבלת סיוע משפטי פרטני של עורך דין פלילי מורשה.

בדיקת פוליגרף
בדיקת פוליגרף
רוצה לשלוח את המאמר לחבר?
שתף בוואטסאפ
אודות המחבר
רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
מידע נוסף בנושא בדיקות פליליות
האזנות סתר

האזנות סתר כוללות, הקלטה, הקשבה, פיקוח או קליטה של שיחות בין צדדים שונים כאשר זו נעשית ללא ידיעתם או הסכמתם של מי מהצדדים. על פי

קרא עוד
בדיקות שתן

בעשורים האחרונים הפכה תופעת השימוש בסמים במדינת ישראל, שכיחה מאי פעם. גם אזרחים מהשורה החלו לצרוך סמים במינונים גבוהים מכפי שנהוג היה בעבר. על רקע

קרא עוד
בדיקות סמים

בדיקות סמים הן הליכים שגרתיים למדי אשר מתבצעים במסגרת מאמצי האכיפה של רשויות החוק במדינת ישראל. לתוצאות המתקבלות בבדיקות סמים עלולות להיות מגוון השלכות, כאשר

קרא עוד