עבירות איומים

עבירות איומים הינן עבירות פליליות שכיחות למדי במדינת ישראל. מעבירות איומים נפגעים אנשים מכל חתכי האוכלוסיה – בין אם מדובר בנבחרי ציבור, באנשים מפורסמים, באנשי תקשורת, בפוליטיקאים, באושיות עולם תחתון, או אזרחים  נורמטיביים ושומרי חוק.

בסקירה שלהלן נסביר במה עבירות איומים מתבטאות, מה בין עבירות איומים ועבירות סחיטה, מה זה סחיטה באיומים, איזה עונש מקבלים עבריינים שהורשעו בעבירות איומים, מה השוני בין עבירת איומים ועבירת סחיטה באיומים, ומתי כדאי להסתייע בשירותיו המקצועיים של עורך דין פלילי מנוסה.

 

עבירות איומים – מה הן ואיך הן באות לידי ביטוי?

עבירות איומים הינן עבירות פליליות במלוא מובן המילה. על פי הגדרתן של עבירות איומים, מדובר במעשים שתכליתם הינה הפחדה ופגיעה בביטחון הזולת. הדבר נכון בין אם קיים חשש לפגיעה של ממש בצד המאוים, ובין אם לאו.

עבירות איומים מתבטאות ברוב המקרים בניסיונות להטיל מורא על אדם אחר על ידי הבטחה לפגיעה בו או ביקיריו – שיכולה לכלול איום לפגיעה גופנית, פגיעה במוניטין, פגיעה בפרטיות, פגיעה בחירות, פגיעה בבריאות, פגיעה פיננסית, פגיעה ברכוש, וכן פגיעה בחיי אדם.

 

מה בין עבירות איומים ועבירות סחיטה

עבירות איומים מגיעות במקרים רבים כמקשה אחת עם עבירות סחיטה. עבירות סחיטה, נועדו לגרום לאדם הנסחט לבצע פעולה כלשהי או להימנע מעשייתה, באמצעות הפעלה של לחץ פיסי או מנטלי על אותו אדם – לחץ שעשוי לפגוע בשיקול דעתו ולצמצם את חופש הבחירה של הנסחט. איומים, אם כן, הם דוגמא לאמצעי הפחדה נוסף שמסייע בהשגת מטרותיו של הסוחט. למשל, ניסיונות לחלץ כספים מאדם מסוים.

 

מה זה סחיטה באיומים?

סחיטה באיומים הינה, כפי שצויין מעלה, פעולה שנועדה לכפות את ביצועה של פעולה כלשהיא על אדם מסוים או לאלץ אותו להימנע מביצועה – כתלות ברצונו של הצד הסוחט. עבירות סחיטה באיומים הן עבירות פליליות לכל דבר ועניין, והן עשויות להתבצע באופן מילולי, כלומר בעל פה, בכתב, על ידי הפעלה של לחץ פיסי, או באמצעות פגיעה גופנית, איום לפגיעה ברכוש ונכסים, או לפגיעה בזכויות אחרות של הפרט ובחירותו.

מעשי הסחיטה באיומים עשויים אף להתבצע בתצורה של איומים לפגיעה בפרנסה של הנסחט, במוניטין שלו, וכן בפרטיותו. ישנם מקרים רבים, אשר בהם הסוחט מאיים לפרסם חומרים כתובים, חומר מוקלט או תכנים גרפיים שנוגעים לנסחט ו / או לקרובי משפחתו. לעתים מדובר באיום לפרסום של מידע רגיש שקשור לנסחט ו / או ליקיריו במישרין או בעקיפין.

כל האיומים הללו נועדו כאמור לאלץ את הצד הנסחט לבצע פעולות שתואמות את רצונם ודרישותיהם של אותם גורמים שסוחטים אותו, וזאת למרות העובדה שאין ברצונו של הנסחט לפעול כך.

הכר את הפליליסטים
אלעד
אלעד​ - יוצא פרקליטות מחוז ת"א
נעם
נעם - בעל מעל 25 שנות ניסיון
נדב
נדב - תובע עירוני לשעבר
אהרון
אהרון - יוצא הפרקליטות והשב"כ

 

איזה עונש ניתן על עבירות איומים בישראל?

העונש הקבוע בחוק העונשין בגין עבירות איומים בישראל, עומד על עד שלוש שנים של מאסר בפועל. יחד עם זאת, במידה והצד שאחראי לאיומים הוא בעל עבר פלילי ללא רבב, ובמידה ועבירות האיומים אשר יוחסו לו הן בעצם העבירות הפליליות היחידות שעבר מעודו – ייתכן ועונשו יומתק לכדי עונש מאסר על תנאי ותו לא, ואפילו ייתכן מצב שבו התיק הפלילי שלו ייסגר מבלי שיגיע להרשעה כלל.

אולם מנגד, העונש על עבירות סחיטה באיומים נע בין שבע לתשע שנות מאסר בפועל, וזאת כתלות בנסיבות שבהן העבירות בוצעו. חשוב לומר בהקשר זה כי גם כשמדובר בעבירות איומים שלא הגיעו לשלב המימוש בפועל, עבריין שיורשע בביצוען עומד בפני עונש מאסר של עד שבע שנים.

 

מה השוני בין עבירת איומים ועבירת סחיטה באיומים

בדין הפלילי במדינת ישראל, ההגדרה של עבירות איומים הינה: ניסיון מצד אדם להפחדת אדם אחר. לעומת זאת במקרה של עבירות סחיטה באיומים, הניסיון להפחדת הצד הנפגע בא ככלי שרת בלבד, שנועד להניע את המאוים להתנהג בצורה מסוימת שתועיל לצד המאיים.

 

מה המכנה המשותף לעבירות איומים ועבירות סחיטה באיומים

המכנה המשותף בין עבירות איומים ועבירות סחיטה באיומים, טמון בכך שבשני המקרים מתבצע שימוש באיומים בתור כלי שמסייע להטיל מורא על קורבן העבירה.

 

עבירות איומים – מתי כדאי להסתייע בשירותיו המקצועיים של עורך דין פלילי מנוסה

קיימת חשיבות רבה לקבלת סיוע משפטי מקצועי מעורך דין פלילי המתמחה בתיקי איומים, במקרה שבו קיים חשש אמיתי לבטחונו של המאוים או מי מבני ביתו. במקרים אלו מעמיד החוק סעדים שונים לצד המאוים (כגון צו הרחקה וצווי מניעה מסוגים שונים), שניתן להפעילם במהירות יחסית בעזרת ייצוג משפטי של עורך דין מנוסה.

כמובן הסיוע המשפטי נחוץ ביותר גם עבור אנשים שמתמודדים עם מקרי סחיטה באיומים, שהם כאמור מקרה מורכב יותר של עבירת איומים. יתרה מכך, בעזרת ליווי של עו”ד פלילי המתמחה בייצוג נפגעי עבירות איומים ועבירות סחיטה באיומים, ניתן לבחון את נסיבות המקרה על מנת לוודא מבעוד מועד כי אכן קיימת עילה ממשית לפתיחת הליכים פליליים וזירוזם.

חשוב לבחון את המקרה בעין אובייקטיבית של איש מקצוע מיומן היות וישנם מקרים שבהם מקרה שעלול להיראות כניסיון סחיטה עשוי להתברר כאי הבנה שניתן לגשר עליה מבלי להיכנס להליכים משפטיים מורכבים.

 

זומנתם לחקירה או דיון בבית משפט בגין עבירות איומים? עו”ד פלילי יכול לסייע גם לכם

היה וזומנתם לחקירה משטרתית בחשד לביצוע עבירת איומים, או שאתם נאשמים בעבירות מסוג זה, זה הזמן לפנות להתייעצות עם עו”ד פלילי מנוסה. עורך דין שמתמחה בליווי חשודים ונאשמים בעבירות איומים יכול לסייע לכם להיערך מראש להליך הפלילי ולמזער את הפגיעה בזכויותיכם במסגרתם.

כל המידע המוצג במסגרת מאמר זה מובא לידיעה כללית בלבד, איננו בגדר מידע משפטי מחייב, ואין לפעול על פיו או להסתמך עליו בשום פנים ואופן. במידה ונדרשים ייעוץ משפטי, ייצוג משפטי או ליווי משפטי לטובת טיפול במקרה ספציפי, יש לפנות בהקדם לקבלת סיוע משפטי פרטני של עורך דין פלילי מורשה.

רוצה לשלוח את המאמר לחבר?
שתף בוואטסאפ
אודות המחבר
רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
שאלות ותשובות בנושא עבירות איומים

עבירות איומים אלו עבירות שמטרתן להפחיד ולהטיל אימה ומורא על אדם אחר, באמצעות איום לפגוע בקורבן או בבני משפחתו במידה והוא לא יציית בדיוק לדבריו של המאיים. האיום יכול להיות לפגיעה בחייו או בביטחונו של הקורבן או משפחתו, בפגיעה כלכלית בו ובמוניטין שלו, פגיעה בפרטיות שלו, ברכוש שלו ועוד.

במקרים רבים עבירת האיומים תבוצע בד בבד עם עבירת הסחיטה. עבירת הסחיטה באיומים היא עבירה בה אדם מאיים על אדם אחר, במטרה להניע אותו לעשות פעולה כלשהי או להימנע מעשיית פעולה כלשהי, בהתאם לרצונו של המאיים. העבירה יכולה להתבצע באמצעות איום בעל פה, איום בכתב, איום תוך שימוש באמצעים פיזיים ועוד.

במידה והעבירה כוללת רק איומים, ללא אלמנט של סחיטה, העונש העומד בצידה הוא מאסר בפועל של עד שלוש שנים. עם זאת, כאשר לעבירת האיומים מתווסף גם אלמנט של סחיטה, כך שהעבירה הופכת להיות עבירת סחיטה באיומים, העונש שעומד בצד העבירה נע בין שבע לתשע שנות מאסר, כתלות בנסיבות המקרה.

במידה ואדם חשוד או נאשם בעבירות של איומים או סחיטה באיומים, עליו לשכור עורך דין פלילי שיוכל להעניק לו ייעוץ וסיוע משפטי נרחב, לרבות ייצוג בערכאות המשפטיות. תפקידו של עורך הדין יהיה להציג את גרסתו של החשוד, ולנסות ולהפחית עד כמה שניתן מחומרת המעשים המיוחסים לו ומהעונש הצפוי.

מידע נוסף בנושא עבירות אלימותועבירות סחיטה באיומים
סחיטה מינית באינסטגרם

אינסטגרם – הפלטפורמה הפופולרית ברשת לשיתוף תמונות וסרטונים, הפכה בשנים האחרונות גם לזירת פשע דיגיטלית. התופעה של סחיטה מינית ברשתות החברתיות, הידועה גם במונח “סקסטורשן”

קרא עוד
סחיטה באיומים בגירושין

הליך גירושין, ידוע ככזה הטומן בחובו רגשות קשים, מתחים וכאב רב. במקרים קיצוניים, רגשות אלו עלולים להוביל להתנהגויות פוגעניות, ביניהן סחיטה באיומים בגירושין. עבירה זו,

קרא עוד
סחיטה באיומים ברשת

העולם הדיגיטלי פתח צוהר לאפשרויות חדשות, אך גם חשף אותנו לסכנות חדשות. אחת מהן היא סחיטה באיומים ברשת, תופעה רחבה ומתרחבת שמשפיעה על אנשים מכל

קרא עוד
סחיטה מינית בפייסבוק

פייסבוק הפכה לחלק בלתי נפרד מחיינו. אנו משתמשים בה כדי להתחבר עם חברים ומשפחה, לשתף רגעים מיוחדים, ולצרוך חדשות ומידע. אך לצד היתרונות הרבים, טמונה

קרא עוד
איך להתמודד עם סחיטה ברשת?

בעידן שנשלט על ידי המדיה החברתית, נשאלת השאלה איך להתמודד עם סחיטה ברשת לעיתים קרובות. לצערנו הרב, האיום של סחיטה מקוונת הפך למציאות נפוצה ומדאיגה

קרא עוד
סחיטה אלקטרונית

סחיטה אלקטרונית היא עבירה פלילית שהפכה נפוצה להפליא עם התפתחות האינטרנט וערוצי המדיה החברתית. למרבה הצער, ההשלכות של סחיטה ברשת – ובפרט של סחיטה מינית

קרא עוד