השימוש בהאזנות הסתר באמצעות מכשירי הקלטה סמויים מעוגן בחוק האזנות סתר משנת 1979 ובתיקון נרחב שהתבצע בעקבות חוק יסוד כבוד האדם וחירותו. על פי החוק מותר לאדם להקליט שיחה בה הוא משתתף כל עוד זו אינה פוגעת בפרטיותם של המוקלטים למשל בנושאים שבינו לבינה. כל אדם רשאי לעשות שימוש במכשירי הקלטה סמויים בעת שיחה בה הוא משתתף עם נציגי שירות.
הקלטת שיחה הנערכת במקום ציבורי
על פי החוק גם כאשר המאזין אינו צד בשיחה הוא רשאי להקליט באמצעות מכשירי הקלטה סמויים כאשר השיחה נערכת במקום ציבורי או פתוח. השימוש של תוצרי מכשירי הקלטה גלויים או סמויים מותר כל עוד הדבר אינו עובר על חוקים אחרים. כאשר ההקלטה נעשית שלא כדין לא ניתן לעשות שימוש בתוצרים הן בהליכים פליליים והן בהליכים אזרחיים כראיה קבילה.
ההבדל בין מידע חזותי והקלטות קול
יש להבחין בין השימוש בתוצרי מכשירי הקלטה סמויים הכוללים קול וכאלה שמספקים מידע חזותי בלבד. על פי פסיקות בית המשפט העליון בעבר, צילום חזותי שאינו כולל תיעוד קולי אינו חוסה תחת חוק האזנות סתר וניתן יהיה לקבלו כראייה במידה והוא עומד תחת הוראות חוק הפרטיות. לדוגמא בהקלטות וידיאו של התעללות בקשיש ניתן להשתמש הן לצורך הגשת תלונה פלילית כנגד המתעלל והן לשם הגשת תביעה אזרחית.




הגשת תלונה במשטרה על האזנת סתר
כאשר נעשה כנגדכם שימוש בהאזנת סתר אסורה על ידי מכשירי הקלטה סמויים אתם יכולים לפנות למשטרה על מנת שזו תחקור אם נעברה כנגדכם עבירה על חוק האזנת סתר וחוק הגנת הפרטיות והעונש המקסימלי בגין עבירות האזנת סתר עשוי להגיע לעד 5 שנות מאסר. שימוש במכשירי הקלטה סמויים במהלך סכסוכי גירושין עשוי גם כן להוות עבירה פלילית.
מכשירי הקלטה סמויים לצורכי חקירה
חוקרים פרטיים אינן שונים מכל אדם אחר בבואם לבצע הקלטות סתר תוך שימוש עם מכשירי הקלטה סמויים והן עשויים להיות חשופים להליכים פלילים ותביעות אזרחיות בגין הפרת חוק האזנות סתר וחוק הפרטיות. החוק הסדיר את השימוש במכשירי הקלטה על ידי רשויות הביטחון כגון, המשטרה, הצבא והשב”כ לשם הגנה על בטחון המדינה ובעת מניעת עבירות פליליות או העמדה לדין של עבריינים.
קבלת אישור מבית המשפט המחוזי
הגורם המוסמך להתיר מכשירי הקלטה סמויים והאזנות סתר במהלך חקירות פליליות הוא נשיא ביהמ”ש המחוזי. את הבקשה צריך להגיש קצין משטרה בדרגת ניצב משנה ומעלה כאשר תוקף ההיתר שבית המשפט יסכים לו עומד על שלושה חודשים וההארכה של תקופה זו מצריכה הגשת בקשה נוספת והצגה בפני בית המפשט של הצרכים החקירתיים ואופן התקדמות החקירה.
במקרים דחופים, בסמכותו של מפכ”ל המשטרה להתיר האזנת סתר למשך 48 שעות לצורך מניעת פשע דחוף או חשיפה מידית של מבצעי פשע. המפכ”ל מחויב לדווח ליועמ”ש על הפעלה חריגה זו ובסמכותו לבטל את ההוראה. בכל מקרה עורך דין פלילי מטעמנו יעמוד לשירותכם בכל שעה ובכל זמן.
ברכישת מצלמה נסתרת לבית יש להשתמש במצלמה חזותית בלבד מכיוון שהדבר מנוגד לחוק להאזין לכל שיחה ללא הסכמה של אחד מהצדדים המשתתפים. החוק אוסר על הצבת מצלמות במקומות פרטיים כגון חדרי השינה והשירותים. בשיחות עם אחרים בטלפון או באופן ישיר בה אתם משתתפים אין מניעה משימוש במכשירי הקלטה סמויים.
כיום כל טלפון חכם יכול לכלול אמצעי הקלטה הן של שיחות והן של הסביבה. מעבר לכך שימוש במכשירי הקלטה סמויים נפוץ גם בבתים פרטיים בין היתר בסכסוכי פרידה וגירושין כמו גם,במשרדים ומקומות עבודה בין היתר בריגול תעשייתי ויצירת תחרות לא הוגנת.
בהתאם לחוק האזנת סתר כל עוד אתם משתתפים בשיחה מותר לכם להקליט אותה. הדבר נוגע לשיחות שאינן פוגעות בפרטיות הצד האחר כלומר ללא הקלטה של נושאים אינטימיים. כאשר אתם אינכם חלק מהשיחה אסור לכם לעשות שימוש במכשירי הקלטה סמויים והדבר עלול להוביל לעונש של עד 5 שנות מאסר וחשיפה לתביעה אזרחית.
על חוקרים פרטיים חלים חוק האזנות סתר וחוק הפרטיות כמו על כל אדם. אסור להם לצותת או להקליט את מושא חקירתם והם עשויים להיענש במידה והם עוברים על החוק. ישנם כלים שונים המחליפים את מכשירי הקלטה סמויים בהם יש לחוקרים הפרטיים זכות לעשות שימוש ולתעד לרבות צילום ווידיאו ללא קול.