האזנות סתר כוללות, הקלטה, הקשבה, פיקוח או קליטה של שיחות בין צדדים שונים כאשר זו נעשית ללא ידיעתם או הסכמתם של מי מהצדדים. על פי החוק כל עוד אחד הצדדים לשיחה מודע להקלטה הדבר לא מוגדר כעבירת האזנות סתר. העונש שהגדיר המחוקק בגין עבירה זו נקבע לעד 5 שנות מאסר בפועל.
מתי האזנות סתר אינן חוקיות
חשוב להבחין בין האזנות סתר חוקיות הנעשות על ידי רשויות המדינה לבין האזנות סתר פליליות הנעשות למטרות שאינן מותרות, הן במישור העברייני והן במישור העסקי. על מנת לבצע האזנת סתר ללא הסכמה של מי מהצדדים רשויות המדינה נדרשות להוציא צו המאשר זאת מנשיא בית המשפט המחוזי שבתחומו מבצעת החקירה.
המחוקק הגדיר ארבעה סוגי של עבירות הקשורות לביצוע לא חוקי של האזנות סתר:
- האזנות סתר בניגוד להוראות החוק וללא אישור מתאים
- שימוש שאינו חוקי בתוצרי האזנות סתר
- התקנה, הפעלה או הצבה של אמצעים לביצוע האזנות לא חוקיות
- ביצוע האזנת סתר במטרה לבצע עבירות אחרות
מהם התנאים שנדרשים לאישור הקלטת סתר
בקשות לצווים להאזנת סתר מבית המשפט המחוזי מוגשות לרוב על ידי משטרת ישראל במסגרת חקירות ולפי צרכי החקירה. על מנת שהמשטרה תקבל מבית המשפט צו המאשר את האזנות הסתר להאזין עליה לעמוד במספר תנאים לרבות שהעבירה הנחקרת תהיה חמורה דיה להצדיק את הפגיעה בפרטיות ושההאזנה הינה חיונית על מנת למנוע פשע או להביא לדין עבריינים שפשעו.
בעת הגשת בקשה לצו האזנות סתר, השופט נוטה להגביל את היקפן ככל שניתן בהתאם לצורכי החקירה לרבת הגבלה של האזנות לאדם ספציפי ולתקופה נקובה.
הקלטה בה מי מהצדדים הקליט
הקלטה של שיחה בין אדם המשתתף בשיחה לבין אדם אחד נוסף או מספר משתתפים אינה מוגדרת האזנת סתר על פי החוק כיום והיא מותרת וכך גם השימוש בה בכל דרך. ניתן להשמיעה ברבים, להציגה בתחקיר עיתונאי, להשתמש בה כראיה בהליכים משפטיים וכן הלאה.
הקלטה אסורה המהווה האזנת סתר
כאשר האזנת הסתר אסורה, למשל השארת מכשיר הקלטה בעת מפגש בין צדדים שלישיים, עצם ביצוע ההקלטה מהווה עבירה פלילית שבגינה ניתן להעמיד לדין ולהעניש בעד 5 שנות מאסר. בנוסף לכך החוק אוסר על כל שימוש בתוצרי ההאזנה וההקלטה האסורה אינה יכולה לשמש כראיה. שימוש בהקלטות סתר שנעשתה בניגוד לחוק אסורה לא רק על מי שהקליט אלא על כל מי שהקלטות יגיעו לידיו.
מעבר לפליליות של ביצוע האזנות סתר ושימוש בהן הדבר מהווה גם עוולה אזרחית המצדיקה מתן פיצויים.
סיכום האזנות סתר
לסיכום, אדם שהוקלט על ידי צד שלישי שלא ביודעין יכול להגיש תלונה למשטרת ישראל על מנת שזו תחקור אם העבירה אכן בוצעה והעבריין צפוי לעמוד לדין פלילי. לא רק מי שיזם את האזנות הסתר עשוי לעמוד לדין אלא גם מי שביצע את העבירה בפועל. בנוסף להליך הפלילי מי שהוקלט של כדין יכול לתבוע תביעת נזיקין בהתאם לחוק הגנת הפרטיות והוא יוכל לזכות בפיצוי של עד 50 אלף שקל גם ללא הוכחת כל נזק.
במקרה הצורך – עורך דין פלילי מטעמנו יעמוד לשירותכם בכל שעה ובכל זמן.
לאדם פרטי אין יכולות לקבל היתר לביצוע האזנת סתר אך בהתאם לחוק הוא יכול להקליט כל שיחה בה הוא נוכח. רשויות החוק יכולות לקבל היתר לביצוע האזנות סתר בנסיבות מסוימות ובתנאים שיורה עליהם בית המפשט לשם הגנה על ביטחון המדינה ולשם מניעת עבירות פליליות וגילוי עבריינים.
העונש המקסימלי שנקבע לעבירות האזנת סתר הינו של – 5 שנות מאסר מדובר בעונשים מקסימליים שאינם מחייבים את בית המשפט והעונש בפועל שייקבע השופט תלוי בנסיבות הפרטניות של העבירה ובהתאם לחומרתה ולהיקפה, כמו גם למידת הפגיעה שנגרמה ממעשה העבירה. כאמור מדובר גם בעוולה אזרחית שבגינה ניתן לתבוע פיצויים בהליך אזרחי.
באופן עקרוני האזנות סתר שביצעה המשטרה ללא היתר לא יהיו קבילות כראיה בבית המשפט מלבד כאשר מדובר בהליך פלילי הנוגע לפשע חמור שהעונש עליו הוא שבע שנת מאסר. על התביעה המשטרתית יהיה לשכנע את בית המשפט כי הצורך להגיע לחקר האמת עולה על הצורך להגן על הפרטיות.
הקלטת שיחה שנעשית בסיטואציות של בינו לבינה הינה אסורה וגם לאחר תיעוד בהסכמה של מעשים אינטימיים אין לפרסמם ללא הסכמת האחר. לנחקרים בחקירות פליליות נאסר להקליט את חקירתם על מנת למנוע שיבושי חקירה. בהתאם כללי האתיקה לעורך דין אסור להקליט ללא ידיעתם הן לקוחות והן עורכי דין אחרים.