הונאה ברשת

בעשורים האחרונים, רשת האינטרנט הפכה לפלטפורמה הנמצאת בשימוש יומיומי בחיינו, עד כדי כך, שקשה עד בלתי אפשרי לזכור איך החיים שלנו נראו לפניה. אולם בד בבד, הפך האינטרנט גם לכלי שרת בידיהם של עבריינים ומומחים להונאות.

בסקירה שלהלן נדון בתהליך שהביא להפיכתו של האינטרנט לכר פעולה פורה כל כך לביצוע עבירות פליליות, נפרט על הערוצים שבהם הונאה ברשת האינטרנט מתבצעת, ומה ניתן לעשות אם נפגעתם מהונאה ברשת.

 

כך הפך האינטרנט לכר פעולה פורה לביצוע עבירות פליליות

עם תום ימי המלחמה הקרה בתחילתן של שנות ה – 90 במאה העשרים, החלו מגוון פיתוחים טכנולוגיים שפותחו למטרות צבאיות לזלוג אל השוק האזרחי. האינטרנט של אז שהיה בשימוש של הצבא האמריקאי עד אותם ימים, היה רשת מורכבת לשימוש, מסורבלת ובלתי יעילה.

אולם הודות לחזון של יזמי טכנולוגיה רבים, שני עשורים בלבד לאחר מכן, נכנס לחיינו בסערה האינטרנט המהיר ולצד ההתקדמות בטכנולוגיית המחשוב הביתי ומכשירי הסלולר, הפכה הרשת לחלק בלתי נפרד מחיי היומיום של כל אדם בעולם המודרני.

כאשר בתחילת שנות האלפיים הפכו ערוצי המדיה החברתית פופולריים בשימוש וצברו מיליארדי משתמשים מרחבי העולם, היכולת של עבריינים לבצע הונאה ברשת גדלה פלאים. האנונימיות שמציעה רשת האינטרנט לצד היכולת ליצור קשר עם אנשים רבים ולהתחזות למעשה לכל אחד, איפשרה לעברייני רשת לשכלל את שיטות ההונאה שלהם ולהפעיל ברשתם משתמשי אינטרנט תמימים שאינם חושדים בדבר.

בעשרים השנים האחרונות, מאות אלפי משתמשי אינטרנט נפלו קורבן למעשי הונאה ברשת – החל מהונאה בכרטיסי אשראי, ועד גניבת זהות. בשורות הבאות נדון בהרחבה באופנים שבהם מעשי המרמה הללו מתבצעים.

 

הערוצים שבהם הונאה ברשת האינטרנט מתבצעת

הערוצים שבהם מעשי הונאה ברשת מתבצעים, הם מגוונים וכוללים הונאה בדואר אלקטרוני, הונאה בתוכנות מסרים, הונאה במדיה החברתית, הונאה באתרי אינטרנט ועוד. בהקשר זה חשוב להבהיר כי בכל הנוגע למעשי הונאה ברשת האינטרנט, אף שמדובר בעבירות פליליות שנוטות לחזור על עצמן במובנים מסוימים מבחינת ערוצי הפעולה ודפוסי הפעולה שאותם אמני ההונאה ברשת סיגלו לעצמם, השיטות עצמן אינן בהכרח קבועות.

למעשה, משנה לשנה ככל שטכנולוגיית האינטרנט מתקדמת, כך משתכללות גם טקטיקות ההונאה באינטרנט במקביל. לכן חשוב ביותר להיות ערים לקיומה של התופעה ולנקוט משנה זהירות כאשר מוסרים מידע אישי ופיננסי באינטרנט.

הכר את הפליליסטים
אלעד
אלעד​ - יוצא פרקליטות מחוז ת"א
נעם
נעם - בעל מעל 25 שנות ניסיון
נדב
נדב - תובע עירוני לשעבר
אהרון
אהרון - יוצא הפרקליטות והשב"כ

 

דוגמאות לשיטות נפוצות של הונאה ברשת

להלן מקצת שיטות ההונאה ברשת שנחשבות לשכיחות יותר:

 

הונאת פישינג (Phishing)

פישינג או בעברית – “דיוג” היא שיטת הונאה ותיקה יחסית שנמצאת בשימוש ברשת האינטרנט כבר מאז שלהי שנות ה – 90, במסגרת עבירות פישינג נעשה ניסיון “לדוג” מידע אישי ורגיש ממשתמשי אינטרנט, למשל פרטי אשראי, פרטי חשבון בנק ועוד. פישינג מתבצע, למשל, באמצעות שליחת מסרים אישיים או הודעת מייל שנשלחת כביכול מטעם הבנק ובה המשתמש מתבקש להזין את פרטי האשראי שלו.

ישנן גם הונאות פישינג המתבצעות באמצעות הודעת דואר אלקטרוני או חלון קופץ (פופ אפ) שמודיע לגולש על זכיה בפרס כספי גבוה, ומוביל אותו לטופס שבו הוא מתבקש להזין את פרטיו האישיים לשם כך. הנזקים שעבירות פישינג גורמות למשתמשי האינטרנט נעים בין חסימת גישה לחשבונות מייל ועד פגיעה כלכלית ממשית.

זוהי שיטה לגניבת זהות שנשענת על הקלות היחסית שבה משתמשי איטנרנט נוטים למסור את המידע האישי שלהם. במקרים מסוימים, הפרטים האישיים שנאספים במסגרת ניסיונות הפישינג לצד פרטי מידע שניתן לאסוף באמצעות מאגרי מידע גלויים, מאפשרים לעברייני רשת לבנות לעצמם פרופיל מידע מורכב של נפגעי העבירה, ובדרך זו, להתחזות לקורבנותיהם גם מחוץ לאינטרנט, לבצע רכישות בשמם ואף לפתוח חשבונות בנק על שמם.

 

השתלטות מרחוק

הונאה ברשת האינטרנט המבוצעת בשיטה של השתלטות על מחשבים מרחוק, הינה שיטת הונאה מתקדמת יותר מהונאות פישינג, היות והיא מחייבת את רכישת אמונו של הנפגע. למשל, במסגרת הונאות השתלטות, האקרים נוהגים לשלוח הודעות דואר אלקטרוני הכוללות וירוס לגורמי מפתח בארגונים שונים.

כאשר משתמש האינטרנט פותח את הודעת המייל או לוחץ על קישור מסוים, מופעלת תוכנת רוגלה או וירוס שפוגע במחשבים ברשת הארגונית ושהפסקת פעולתו מותנית בתשלום כופר. זוהי שיטה קצת פחות שכיחה בתקופתנו, לאור העובדה שמנגנוני סינון הספאם בשרתי הדואר האלקטרוני הארגוניים השתפרו לאין ערוך בעשור האחרון.

 

הונאות בעסקאות אינטרנט

הונאה בעסקאות אינטרנט היא בין מקרי ההונאה ברשת שעדיין מתבצעים בשכיחות גבוהה מאוד גם בימינו. במסגרת זו, מוקמים אתרי מסחר אלקטרוני שבהם נמכרים מוצרים נחשקים במחירים נמוכים לכאורה.

משתמשי האינטרנט שמתפתים להזמין מוצרים מאתרים אלו מגלים במקרים רבים שהמוצר שהזמינו לא נשלח אליהם, רק לאחר שכבר שילמו תמורתו. במקרים אחרים, פרטי האשראי שהזינו במסגרת הרכישה גם משמשים את עברייני הרשת לביצוע רכישות על חשבון קורבן ההונאה.

 

מה ניתן לעשות כשנפגעים מהונאה ברשת?

אם נפגעתם חלילה ממעשי הונאה ברשת האינטרנט, זה הזמן לבצע בקרת נזקים. למשל, במידה ומדובר בהונאה שבמסגרתה נגנבו פרטים פיננסיים שלכם, הצעד הראשון הוא “לסגור לעבריינים את הברז” ולפעול על מנת למנוע שימוש נוסף בכרטיס האשראי או בפרטי החשבון שלכם.

צלצלו לחברת האשראי שלכם ובקשו לחסום את הכרטיס, או הודיעו לבנק שלכם על הפעילות החשודה בחשבונכם. במידה ומדובר על הונאה שמתבצעת על ידי גורם ישראלי, ניתן ואף רצוי להגיש תלונה במשטרת ישראל. כמו כן, במידה וזהות עבריין הרשת ידועה לכם, למשל כמו במקרים של עבירות סחיטה ברשת, הפנייה לייעוץ של עו”ד פלילי יכולה לסייע לכם בפתיחת הליכים פליליים כנגד העבריין, תוך מזעור הנזקים שנגרמו לכם ומניעת פגיעה נוספת.

 

כל המידע המוצג במסגרת מאמר זה מובא לידיעה כללית בלבד, איננו בגדר מידע משפטי מחייב, ואין לפעול על פיו או להסתמך עליו בשום פנים ואופן. במידה ונדרשים ייעוץ משפטי, ייצוג משפטי או ליווי משפטי לטובת טיפול במקרה ספציפי, יש לפנות בהקדם לקבלת סיוע משפטי פרטני של עורך דין פלילי מורשה.

רוצה לשלוח את המאמר לחבר?
שתף בוואטסאפ
אודות המחבר
רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
מידע נוסף בנושא עריכת דין
העונש על האזנות סתר

האזנת סתר אסורה כוללת כל הקלטה או העתקה של שיחה ללא ידיעת האנשים הנמצאים בתוכה. מותר לאדם להקליט כל שיחה בה הוא משתתף והדבר לא

קרא עוד
מהו חוק הגנת הפרטיות?

חוק הגנת הפרטיות מתבסס על חוק יסוד כבוד האדם וחירותו המעניק לכל אדם באשר הוא את הזכות לפרטיות מוגנת. הפגיעה בפרטיות מהווה עוולה נזיקית אשר

קרא עוד