על הקשר בין עבירות פליליות לענייני משפחה

לעתים קרובות תיקים שמתנהלים בתוך בית המשפט לענייני משפחה, גולשים גם אל הדין הפלילי. העבירות המבוצעות בתוך התא המשפחתי רבות ומגוונות, כך שהן נעות על כל ספקטרום הפלילים: ממעשי סחיטה באיומים והפרת צווים, דרך עבירות של אלימות ומין וכלה בזיוף מסמכים וחתימות. כיצד קשר זה בא לידי ביטוי? הנה דוגמאות שיסייעו להבנה:

 

כל תלונה תיבדק

בעל שהסתיר מאשתו כספים שמרביתם לא דווחו (כספים בשחור), אישה שסחטה באיומים את בעלה, אפילו גרוש שניסה להתחכם כשפירש לטענתו “לא נכון” את החלטת בית המשפט למשפחה – כל אלו סופם להיבדק במשטרה ובמידת הצורך גם לעמוד בפני הרשעה פלילית. מערכת המשפט נוטה להתייחס לעבירות פליליות שמתרחשות בתוך התא המשפחתי כחמורות במיוחד.

ועם זאת, ישנו צורך להבין את התשתית הראייתית הקיימת, בייחוד במקרים שמתבססים רק על עדות אחד הצדדים.

 

כיצד מתגלגל תיק משפחה לעבירה פלילית?

אפשרות אחת היא כאשר הצדדים נמצאים בהליכי גירושין ומעוניינים להפעיל מנגנוני סחיטה זה על זו. התהליך מלווה באופן טבעי באמוציות רבות ולכן אחד הצדדים עשוי לאבד שליטה, להתמלא בתחושות זעם ונקמה וכך לבצע מעשים פליליים אסורים. בין המקרים הנפוצים מתרחשות תלונות שווא רבות, אם כי חלק משמעותי מהתיקים מתייחס גם למקרים שבהם עילת הגירושין היא אלימות, התעללות או עבירת מין בתוך המשפחה.

אפשרות נוספת היא כאשר אחד מבני הזוג מאיים על האחר, למשל אישה המאיימת שאם לא תקבל את רצונה במסגרת הגירושין תתלונן על כך שתקף את בנם, או כאשר למשל גרוש מפר צו הרחקה מאשתו. הדברים הללו מתחילים לרוב בבית הדין למשפחה והופכים לחקירה משטרתית. אם התלונה תתברר כמוצקה, היא תהפוך לחקירה תחת אזהרה שבה הנחקרים הופכים לחשודים במעשה פלילי ועשויים לעמוד על כך לדין.

 

כיצד בודקים את אמיתות המעשים?

כאשר בני זוג מלינים זה על זו, החוקרים במשטרה מתבקשים לבדוק האם בני הזוג מוכרים בציבור, מאחר ובמצב זה עבירות אלימות ייחשבו כאלימות במשפחה. לאחר שגובים עדות מהמתלונן וחוקרים את החשוד במעשים, התיק יועבר לפרקליטות וייקבע האם יינתן לגביו כתב אישום או שהתיק ייסגר.

במקרה לדוגמה, אדם שאשתו הגישה נגדו תביעת גירושין, גילה להפתעתו כי אשתו התלוננה במקביל למשטרה בגין תקיפתה. בחקירת האב הועלו ממצאים חותכים שמפריכים את התלונה ולכן הוחלט לסגור אותה.

מן הצד השני, ישנם זוגות נורמטיביים שהסתבכו בהרשעה פלילית, כמו לדוגמה במקרה של אב שלקח את בנו ביום הלא נכון להסדר הראייה ונשא על כך בקנס ומאסר על תנאי, בגין הפרת צו בית משפט.

 

עבירות צווארון לבן בתוך המשפחה

במקרים מסוימים תיקי המשפחה משולבים בפלילים, כמו לגבי עבירות כמו זיוף ומרמה. במקרה לדוגמה, אישה מסוימת הלוותה לאחותה סכום כספי מסוים ומשהוחזר לה, היא חתמה על מסמך שבו הצהירה כי קיבלה את ההחזר מאחותה. אלא שמאוחר יותר היא שינתה את המסמך כך שהשתמע ממנו שהכסף לא הוחזר לה ואותו הגישה כראיה בתביעה שניהלה מול האחות. מקרים אלו מתרחשים גם כאשר ישנה תלונה לגבי זיוף צוואה ואפילו סכסוכי ירושות שיוצאים משליטה.

יש לכם שאלה שרק עורך דין לענייני משפחה יידע לענות עליה? לחצו לתיאום פגישת ייעוץ ללא התחייבות.

משפחה

 

רוצה לשלוח את המאמר לחבר?
שתף בוואטסאפ
אודות המחבר
רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
מידע נוסף בנושא עריכת דין
העונש על האזנות סתר

האזנת סתר אסורה כוללת כל הקלטה או העתקה של שיחה ללא ידיעת האנשים הנמצאים בתוכה. מותר לאדם להקליט כל שיחה בה הוא משתתף והדבר לא

קרא עוד
מהו חוק הגנת הפרטיות?

חוק הגנת הפרטיות מתבסס על חוק יסוד כבוד האדם וחירותו המעניק לכל אדם באשר הוא את הזכות לפרטיות מוגנת. הפגיעה בפרטיות מהווה עוולה נזיקית אשר

קרא עוד
האזנות סתר

האזנות סתר כוללות, הקלטה, הקשבה, פיקוח או קליטה של שיחות בין צדדים שונים כאשר זו נעשית ללא ידיעתם או הסכמתם של מי מהצדדים. על פי

קרא עוד
מכשירי הקלטה סמויים

השימוש בהאזנות הסתר באמצעות מכשירי הקלטה סמויים מעוגן בחוק האזנות סתר משנת 1979 ובתיקון נרחב שהתבצע בעקבות חוק יסוד כבוד האדם וחירותו. על פי החוק

קרא עוד
מריחואנה: ההתמכרות הנפשית

בתקופה האחרונה אנו עדים למאבק ההולך וגובר ללגליזציה של סמים קלים כגון מריחואנה בטענה שהיא אינה גורמת נזק וששמן המריחואנה יכול להקל את סבלם של

קרא עוד