עבירות סייבר

אחד המאפיינים הבולטים ביותר, אם לא הבולט שבהם, של העידן המודרני, טמון בעובדה שחלק ניכר מהפעילות הכלכלית, העסקית, הטכנולוגית והמסחרית, מתבצע כיום באמצעות רשת האינטרנט, או כפי שנהוג לכנות אותה לעיתים, המרחב הקיברנטי. אולם ככל שהפעילות הקיברנטית מתרחבת, כך מתרחבת גם התופעה של עבירות סייבר.

מדובר במגוון רחב של עבירות, שהמאפיין העיקרי שלהן הוא שהן מתבצעות באמצעות רשת האינטרנט, וללא מפגש פיזי בין מבצע העבירה לקורבן שלה. איך קרה שחלק ניכר מהפעילות הכלכלית והמסחרית עבר לרשת האינטרנט? מהן בדיוק עבירות סייבר ומה עלולות להיות התוצאות שלהן? מה התפקיד של עורך דין פלילי בתביעות כנגד מי שמבצע פשעים מקוונים? בשורות הבאות נעסוק בנושא שההשפעה שלו על החיים של כולנו רק תלך ותתעצם עם השנים.

 

עבירות סייבר – על ההתקדמות הטכנולוגית והמעבר לפעילות כלכלית באינטרנט

מאז נכנסו מנועי החיפוש לחיינו, אי שם בסוף שנות התשעים של המאה הקודמת, מתחולל תהליך מתמשך של מעבר של עסקים רבים במגוון תחומים לפעילות עסקית באמצעות הרשת. מה שהתחיל כטפטוף אקראי, הפך באמצע העשור שעבר לזרם אדיר.

נכון להיום, חלק משמעותי מתוך הפעילות העסקית בישראל, כמו גם במדינות מפותחות אחרות, מתבצע ברשת. מדובר בהיקפים אדירים של פעילות כלכלית, החל מרכישות מקוונות של מוצרים דיגיטליים, מוצרי טקסטיל, הנעלה, פארם, תכשיטים, צעצועים, מכשירי חשמל ומדיה, וכלה ברכישות יום יומיות שהיו מתבצעות עד לא מכבר בחנות המכולת השכונתית.

 

על האצת המעבר לפעילות כלכלית ברשת כפתח לשגשוג עברייני הסייבר

ככל שהטכנולוגיה התקדמה וככל שרמת האבטחה של הפעילות ברשת השתפרה, כך הואץ תהליך המעבר של לקוחות פוטנציאליים מצד אחד ושל ספקי מוצרים ושירותים מצד שני לעבודה באמצעות רשת האינטרנט. הלקוחות הבינו שאין להם יותר צורך לכתת רגליהם בין החנויות, והם יכולים לקבל את כל מה שהם צריכים ורוצים באמצעות משלוח ישיר עד הבית.

במקביל לכך, הספקים מצידם הבינו שהם יכולים לחסוך הרבה מאוד עלויות, על ידי כך שיעניקו את השירות שלהם או ימכרו את המוצרים שלהם, תוך חיסכון משמעותי בכוח אדם. לדוגמה – סופרמרקט המוכר ישירות ללקוחות בסניף פיזי, צריך להעסיק עובדי ניקיון, סדרני סחורות ונותני שירות פרונטליים שיעבדו מול הלקוחות.

זאת, בנוסף לקופאים, מנהלי משמרת ומערך שלם של תמיכה בפעילות השוטפת. המעבר לפעילות באינטרנט מאפשר חיסכון משמעותי בהוצאות הללו, שבדרך כלל הן ההוצאות העיקריות של כל עסק. בנוסף, כבר אין צורך למקם את העסק באזורים יוקרתיים ואפשר למקם אותו במקום נידח, תוך חיסכון בשכר הדירה. התובנות הללו גרמו כמעט לכל עסק המכבד את עצמו, להעביר לכל הפחות חלק מהפעילות שלו לאינטרנט.

למעשה, נכון להיום יכול כל בעל עסק להציע את מרכולתו לכל דורש באמצעות רשת האינטרנט. זאת, בתנאי שיש לו אתר אינטרנט פעיל ויכולת לבצע סליקה באמצעות האתר. עלויות הפרסום ברשת האינטרנט הן נמוכות משמעותית ממה שהיו בעבר, בעיקר אם משווים אותן לעלויות הפרסום בשיטות המסורתיות ובאמצעי התקשורת הכתובה או המשודרת.

כל אלה מאפשרים גם לעסקים קטנים להשתתף בחגיגה ולהגיע ללקוחות שירכשו את המוצרים או את השירותים שלהם.

עם זאת, העובדה שכל הפעילות הכלכלית מתבצעת ממרחק, כולל האפשרות לסליקה אלקטרונית ברשת, פתחה פתח לאנשים בעלי כוונות פליליות לנסות לייצר לעצמם הכנסה בשיטה הישנה והטובה – גניבה. עבירות סייבר ברובן נסובות סביב עבירות גניבה ועבירות מין – כשההבדל העיקרי בינן לבין עבירות פליליות המתבצעות “בעולם האמיתי” טמון ברמת התחכום של מבצעיהן.

הכר את הפליליסטים
אלעד
אלעד​ - יוצא פרקליטות מחוז ת"א
נעם
נעם - בעל מעל 25 שנות ניסיון
נדב
נדב - תובע עירוני לשעבר
אהרון
אהרון - יוצא הפרקליטות והשב"כ

 

על עבירות סייבר והמשמעות שלהן עבור כולנו כצרכנים ובעלי עסקים

מאז ומעולם, כל עסק בכל מקום, חשוף היה למעשי גניבה ומרמה. למרבה הצער, המעבר לפעילות עסקית באינטרנט לא רק שלא תרם למיגור התופעה, אלא אף גרם לבעלי הכוונות הפליליות למקדם את המאמצים שלהם בביצוע עבירות סייבר. פשעים מקוונים מתמקדים בדבר שהמבצעים שלהם יודעים לבצע הכי טוב – גניבת מידע, שממנו ניתן בהמשך להפיק הכנסה.

חנויות אינטרנטיות משולות לחלונות הראווה, והנתונים של הלקוחות המצטברים בהן, משולים לנתוני אשראי ולכספים המאוחסנים בכספות. הנתונים הללו מאוחסנים בתיקיות מוצפנות, שהן סוג של כספת אינטרנטית. עבירות סייבר מתמקדות בגניבת כספים בצורה ישירה, באמצעות חדירה לחשבונות הבנק או פרטי האשראי של גולשים תמימים.

 

על עבירות סייבר מסוג גניבת מידע

מעבר לעבירות הגניבה המתבצעות במרחב הקיברנטי, עבירת סייבר מסוג נוסף המתרחשת על בסיס יומיומי ברשת האינטרנט, היא גניבת מידע (פישינג), אמצעי בו פועלים עברייני הסייבר על מנת להגיע ללקוחות פוטנציאליים. פושעי סייבר מתמקדים גם בגניבת סודות מקצועיים, סימנים מסחריים ופטנטים, ואחרון חביב – פושעי סייבר מתוחכמים גם מציעים למכירה ברשת האינטרנט מוצרים אסורים, כגון כלי נשק.

זאת, בנוסף לפעילויות ידועות כגון החדרת וירוסים זדוניים לשרתי אינטרנט ולמחשבים פרטיים. עורך דין פלילי המתמחה בעבירות מחשב וסייבר מתמקד בחשיפת הפשעים המתבצעים ברשת האינטרנט, ובמיצוי הדין הפלילי עם העבריינים המעורבים בהם, במידה שניתן לאתר אותם ולתבוע אותם לדין.

 

האם כל אחד יכול ליפול קורבן לעבירות סייבר?

נכון להיום, כל אחד מאיתנו עשוי ליפול קורבן לפשעי סייבר. עם זאת, מי שמודע לחומרת הסיכונים ונזהר, מפחית במידה ניכרת את הסיכויים שלו להיפגע. ככל שאדם ממעט למסור את הנתונים האישיים והפיננסיים שלו ברשת, כמו נתוני אשראי או את מספר חשבון הבנק והסיסמאות האישיות שלו, כך פוחתים הסיכויים לביצוע עבירת סייבר כנגדו.

ככל שהבעלים של אתרי סחר באינטרנט מקפידים לשמור על כללי אבטחת המידע, לשנות באופן קבוע את הסיסמאות ולהימנע משימוש בסיסמאות קלות לפיצוח, כך תפחת החשיפה של האתר להאקרים שישתלטו על הנתונים המאוחסנים בו וישחררו אותם רק בתמורה לתשלום סכומי כסף גבוהים.

עם זאת, חשוב להיות מודעים לכך שלעתים אין דרך להמנע מחשיפה לעברייני רשת, שמשכללים את שיטות הפעולה שלהם ככל שהטכנולוגיה מתפתחת, ומסגלים לעצמם דפוסי פעולה מתקדמים יותר ויותר בחסות האנונימיות שרשת האינטרנט מאפשרת.

 

האם יש מה לעשות כנגד עבירות סייבר ועברייני סייבר?

כבר הוזכרו לעיל מספר פעולות חשובות שאפשר לעשות לשם השמירה על הפרטיות ואבטחת המידע במרחב הדיגיטלי – כגון הקפדה על כללי בטיחות ברשת, גיבוי תדיר של מערכות ונתונים, והימנעות ממסירת פרטים לגורמים עלומים. אולם קיימים כאמור מקרים אשר בהם כל אמצעי אבטחת המידע שהופעלו אינם מספיקים כדי למנוע פגיעה בכלכלתם או פרטיותם של בעלי עסקים ואנשים פרטיים במרחב הדיגיטלי.

לכן במידה ואתם נדרשים לפנות להליכים פליליים על מנת למזער את הנזקים שספגתם בעקבות עבירות סייבר, או לחילופין – נחשדים בביצוע עבירות סייבר – ישנה חשיבות רבה לפניה מוקדמת ככל הניתן לייעוץ משפטי מעורך דין פלילי המתמחה בטיפול בתחום של עבירות סייבר.

סיוע משפטי מעורך דין בעל הבנה טכנולוגית לצד ניסיון בטיפול בתיקי עבירות סייבר, יסייע לכם להימנע מטעויות העשויות לעלות לכם בזמן יקר, סכומי כסף בלתי מבוטלים וחשיפה מיותרת, ולמצות את זכויותיכם בהליך הפלילי.

האמור במאמר זה אינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי פרטני מטעם עורך דין פלילי, והוא מובא כמידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה מידע משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. לטיפול במקרים ספציפיים יש לפנות באופן ישיר לסיוע מקצועי מעו”ד פלילי.

עבירות סייבר

רוצה לשלוח את המאמר לחבר?
שתף בוואטסאפ
אודות המחבר
שאלות ותשובות בנושא עבירות סייבר

כיוון שהחוק הקיים הוא ישן ואינו מעודכן לעבירות הסייבר המשוכללות שניתן לבצע כיום, החוק קובע עונשים רק לעבירות המתייחסות למחשבים כשלעצמם בלבד. למשל, שיבוש פעולתו התקינה של מחשב או מחיקת חומר שנמצא על גבי מחשב באמצעות תוכנה, יוכל להביא לעונש מאסר של שלוש שנים.

כיוון שהעולם הדיגיטלי הוא רחב מאוד ומשתכלל כל הזמן, ישנן מגוון רחב של עבירות שיכולות להיכלל בתחום עבירות הסייבר. בין עבירות הסייבר הנפוצות ביותר ניתן למצוא עבירות מין שמבוצעות באמצעות הרשת, עבירות גניבה שמתבצעות באמצעות הרשת, עבירות סחיטה באיומים, עבירות חדירה לפרטיות ועוד.

ניתן לומר שכן. אם פעם עבריין שהיה מעוניין לבצע עבירה פלילית היה צריך לצאת מהבית ולתכנן את העבירה בקפידה על מנת לנסות שלא להיתפס, כיום ניתן לבצע עבירות פליליות בכל זמן ובכל מקום דרך המרחב הוירטואלי. גם יעדי העבירות נעשו מתוחכמים יותר, וכיום ניתן לגנוב מידע מהאינטרנט שדרכו ניתן להפיק הכנסה בעתיד.

בשנת 1995 נחקק בישראל “חוק המחשבים”, שמטרתו הייתה להתמודד עם איומים שונים שיכולים להיגרם באמצעות שימוש במחשב – כדוגמת שיבוש פעולתו התקינה של מחשב ומחיקת חומרים שנמצאים על גבי המחשב שלא כדין. עם זאת, מדובר בחוק ישן שנחקק בטרם עידן הדיגיטל, ולכן הוא אינו מתמודד עם כל עבירות הסייבר השונות שאנו מכירים כיום.

מידע נוסף בנושא עבירות מחשב ואינטרנט
סחיטה באיומים ברשת

העולם הדיגיטלי פתח צוהר לאפשרויות חדשות, אך גם חשף אותנו לסכנות חדשות. אחת מהן היא סחיטה באיומים ברשת, תופעה רחבה ומתרחבת שמשפיעה על אנשים מכל

קרא עוד
סחיטה מינית בפייסבוק

פייסבוק הפכה לחלק בלתי נפרד מחיינו. אנו משתמשים בה כדי להתחבר עם חברים ומשפחה, לשתף רגעים מיוחדים, ולצרוך חדשות ומידע. אך לצד היתרונות הרבים, טמונה

קרא עוד
איך להתמודד עם סחיטה ברשת?

בעידן שנשלט על ידי המדיה החברתית, נשאלת השאלה איך להתמודד עם סחיטה ברשת לעיתים קרובות. לצערנו הרב, האיום של סחיטה מקוונת הפך למציאות נפוצה ומדאיגה

קרא עוד
סחיטה ברשת

העולם המודרני הביא להתפתחות של תקשורת ויכולות דיגיטליות חדשות, אך במקביל גם הגביר את הסכנה לפגיעה בפרטיות האישית ובמיוחד בפרטיות המינית של הפרט. כתוצאה מכך,

קרא עוד
העונש על האזנות סתר

האזנת סתר אסורה כוללת כל הקלטה או העתקה של שיחה ללא ידיעת האנשים הנמצאים בתוכה. מותר לאדם להקליט כל שיחה בה הוא משתתף והדבר לא

קרא עוד
מהו חוק הגנת הפרטיות?

חוק הגנת הפרטיות מתבסס על חוק יסוד כבוד האדם וחירותו המעניק לכל אדם באשר הוא את הזכות לפרטיות מוגנת. הפגיעה בפרטיות מהווה עוולה נזיקית אשר

קרא עוד