מכירת אלכוהול לקטינים

צריכה מוגברת של אלכוהול וצריכה של אלכוהול בקרב קטינים הינה בעיה משמעותית אשר משפיעה על התרבות ותחושת הביטחון בישראל ובעולם כולו. צריכת אלכוהול בקרב קטינים עשויה להוביל להתנהגות אלימה, פגיעה בגוף או ברכוש של גורם שלישי ואף פגיעה עצמית. כדי למזער את התופעה הזו חוקק בישראל תת סעיף חוק העונשין האוסר מכירת אלכוהול לקטין.

 

מה כולל החוק למכירת אלכוהול לקטינים

חוק איסור מכירת משקעות משכרים לקטין שונה וחוקק לאחרונה בשנת 2010 תחת סעיף  193 א של חוק העונשין, תשל”ז-1977. בסעיף זה מצוינים שלושה מקרים עיקריים שהמשותף לשלושתם הינה התוצאה הסופית והיא צריכת אלכוהול על ידי קטין.

 

שידול קטין לצריכת אלכוהול

התת סעיף הראשון מצין את האיסור שבשידול לשתיית אלכוהול. כדי להבין את משמעות הסעיף הזה יש להבין באופן ברור את ההגדרה שידול. משמעות ההגדרה שידול היא גרימה במרמה, באיומים, בהפחדה, באלימות פיזית או בכל דרך שמעמידה את הקטין בחוסר אפשרות להתנגד.

 

מכירת אלכוהול לקטינים

הסעיף הבא מדבר על פעולת המכירה עצמה. חל איסור על כל אדם, בין אם הוא מוכר, ברמן, הבעלים של נקודת מכירת אלכוהול, ובכל מקום, בין אם מדובר על בר, פיצוציה או מכלות, על מכירת משקאות אלכוהולים לקטנים. בסעיף זה, אין יוצאים מן הכלל.

 

איסור קניית אלכוהול בעבור קטין

אלא אם כן מדובר באפוטרופוס החוקי או במי שהקטין נמצא תחת אחראיות כחלק מאישור והסכמה של האפוטרופוס החוקי. חל איסור לקנות אלכוהול בעבור קטין. המשמעות של תת סעיף זה הינה העובדה שאם קטין מבקש מכם לרכוש בעבורו אלכוהול ואתם מבצעים זאת, אתם עוברים על החוק הפלילי בישראל.

 

המטרה של החוק מכירת אלכוהול לקטינים

המטרה העיקרית של החוק לאיסור מכירת אלכוהול לקטינים היא להקטין את כמות הקטינים המגיעים לידי צריכת אלכוהול ובעיקר צריכת אלכוהול מופרזת. בתוך כך, ככל הנראה כל מי שנולד עד שנות ה-90 מכיר את הקלות בה ניתן היה לגשת לכל מכולת או פיצוציה ולבקש משקאות אלכוהולים ולקבלם ללא כל בעיה.

אומנם גם כיום, קטינים עדין מצליחים להשיג אלכוהול בכל מיני דרכים, אך, ניתן ראות שהחוק הפך את הסוגייה לקשה יותר וייתכן שבעתיד הקרוב באמת נוכל לראות את הירידה בכמות בני הנוער המבלים את הסופ”שים שלהם בשתיית אלכוהול.

 

העונש על מכירת אלכוהול לקטינים

גם את העונש על מכירת אלכוהול לקטינים ניתן לחלק לפי חומרת המעשה.

מכירת אלכוהול לקטין עונש של עד שישה חודשי מאסר, לעיתים העונש יומר לכנס כבד או יינתן ביחד עם קנס.
שידול קטין לשתיית אלכוהול עונש מאסר של עד שלושה חודשים.
מי שרכש אלכוהול בעבור קטין עונש מאסר של עד שישה חודשים.

 

זהירות פעילות סמויה

רשויות החוק השונות רואות בצורה חמורה מאוד מעבר על חוק איסור מכירת משקאות משכרים לקטינים. בתוך כך לעיתים קרובות המשטרה מבצעת סוגים שונים של פעולות סמויות במטרה לתפוס את אלו העוברים על החוק.

ישנם שני סוגים של פעילויות סמויות שהמשטרה מבצעת, כשהמשותף לשתיהן הינה העובדה שמנסים לבדוק האם הקטין או מי שמצטייר להיראות כקטין יצליח לרכוש את המשקה האלכוהולי.

  • במצב הראשון, בדרך כלל שולחים שוטר סמוי, או קטין, שללא עוררין ניתן לייחס להם נראות של קטין.
  • המצב השני הוא מורכב יותר, זהו מצב בו המשטרה בוחרת בקטין בעל נראות של בגיר וכתוצאה מכך המוכר עשוי ליפול ולהעריך שמדובר בבגיר ולכן לא לדרוש תעודת זהות.
    • חשוב לתת את הדעת שבמספר מקרים מהסוג, בית המשפט פסק לטובת הנאשם והוציאו אותו זכאי, זאת משום שהבלבול מבחינת המוכר היה בתום לב וללא יכולת אמיתית לדעת שמדובר בקטין.

 

החשיבות שבדרישת תעודת זהות מכל קונה

חשוב להבין, האחראיות על אי מכירת אלכוהול לקטינים מוטלת על המוכר. ולמרות שהחוק אינו מחייב לבדוק תעודת זהות לכל קונה, ישנם גילאים בהם המראה החיצוני עשוי להטעות. במידה ואכן זהו המצב, יהיה על המוכר להוכיח שהוא בדק תעודת זהות ועל בסיסה אפשר את מכירת האלכוהול.

כמו שתיארנו, עשויים להיות מקרים בהם בית המשפט יצודד עם המוכר, אך חבל לקחת על כך את הסיכון ועדיף תמיד לבחור בדרך של מניעת סיכון. כשהמשמעות של זה היא ללכת עם המשפט “אם יש ספק, אין ספק”, עדיף לבדוק תעודת זהות מאשר להישפט לאחר המעשה.

 

משמעויות החוק לעסקים

במקרה של מכירת אלכוהול לקטינים המשטרה יכולה להחליט על סגירה של העסק למשך עד 30 ימים, כל זאת בהתאם להחלטה של קצין בדגת רב פקד. פקד. זאת לפי סעיף 23 לחוק רישוי עסקים, תשכ”ח-1968.

 

היסוד הנפשי שלא קיים

באופן כללי בכדי להאשים אדם בעבירה פלילית יש צורך להציג יסוד נפשי. זהו בפועל האלמנט הנפשי אשר מניע אותו למעשה. במקרה של עבירת אי מכירת אלכוהול לקטינים, לא קיים יסוד נפשי אלא רק אחראיות קפידה. המשמעות היא שיש בעייתיות עם החוק ולכן ישנה גם חשיבות רבה לקבלת ייצוד הולם במידת הצורך.

 

החשיבות שבייצוג מתאים

חוק אי מכירת אלכוהול לקטינים הינו חוק חשוב מאוד בעל מטרה חיובית. אך, במקרים מסוימים, למשל אדם שאינו נראה קטין, המוכר עשוי לשגוג בתום לב. במקרים אחרים, כמו הצגה של תעודת זהות מזויפת, המוכר לרוב אינו יכול לדעת על התרמית. בחירה של עורך דין פליליים אשר מכיר את התחום עשוי להיות ההבדל בין ביטול האשמות ומחיקת התיק לפגיעה בעסק או בעובדים שלכם, מאסר וקנס גבוה.

רוצה לשלוח את המאמר לחבר?
שתף בוואטסאפ
אודות המחבר
רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
שאלות ותשובות בנושא מכירת אלכוהול לקטינים

בעלים של עסק אשר עבר על חוק איסור מכירת אלכוהול לקטין עשוי להיות מועמד לדין על העבירה זו, גם אם לא הוא עצמו היה זה שמכר את המשקה האלכוהולי. בתוך כך, העונש יהיה בתיאום עם העונש המוצג לאדם אשר מכר או שידל קטין לשתיית אלכוהול.

החוק עצמו אינו מבדיל בין אוכלוסיות גיל שונות בקרב קטינים. עם זאת, ישנן שתי משמעותיות לגיל צעיר יותר. ראשית, ככל שגיל הרוכש הוא צעיר יותר, כך יהיה קשה יותר לטעון כי הוא בעל חזות של בגיר. נוסף לכך, שופטים עשויים להחמיר עם העונש כשמדובר בגילאים צעירים יותר, זאת לשם ההרתעה ומהסיבה שמדובר באוכלוסייה אשר פחות מודעת למעשים שלה ולכן יש להגן עליה ביתר שאת.

התשובה הכללית היא לא, מדינות רבות דוגלות בצורך למנוע מקטינים לשתות. אך, ישנם הבדלים משמעותיים בין החוקים, למשל בגיל ההגדרה של קטין (למשל בארה”ב קטין הוא מי שצעיר מגיל 21), או מה מוגדר כמשקה אלכוהולי.

בישראל אין הבדלה בין סוגי המשקאות המשכרים. כל משקה בעל אחוזי אלכוהול נחשב למשקה אלכוהולי (בירה, יין, ויסקי, וודקה ועוד).

מידע נוסף בנושא עריכת דין
העונש על האזנות סתר

האזנת סתר אסורה כוללת כל הקלטה או העתקה של שיחה ללא ידיעת האנשים הנמצאים בתוכה. מותר לאדם להקליט כל שיחה בה הוא משתתף והדבר לא

קרא עוד
מהו חוק הגנת הפרטיות?

חוק הגנת הפרטיות מתבסס על חוק יסוד כבוד האדם וחירותו המעניק לכל אדם באשר הוא את הזכות לפרטיות מוגנת. הפגיעה בפרטיות מהווה עוולה נזיקית אשר

קרא עוד
האזנות סתר

האזנות סתר כוללות, הקלטה, הקשבה, פיקוח או קליטה של שיחות בין צדדים שונים כאשר זו נעשית ללא ידיעתם או הסכמתם של מי מהצדדים. על פי

קרא עוד
מכשירי הקלטה סמויים

השימוש בהאזנות הסתר באמצעות מכשירי הקלטה סמויים מעוגן בחוק האזנות סתר משנת 1979 ובתיקון נרחב שהתבצע בעקבות חוק יסוד כבוד האדם וחירותו. על פי החוק

קרא עוד
מריחואנה: ההתמכרות הנפשית

בתקופה האחרונה אנו עדים למאבק ההולך וגובר ללגליזציה של סמים קלים כגון מריחואנה בטענה שהיא אינה גורמת נזק וששמן המריחואנה יכול להקל את סבלם של

קרא עוד