מדריך: כך תקבלו פיצוי הולם בגין פגיעה בתאונת דרכים

ישראלים רבים נפגעים מדי שנה בתאונות דרכים: הסטטיסטיקה מלמדת כי בשנת 2021 הוגשו למשטרת ישראל יותר מ-11 אלף דיווחים על תאונות דרכים עם נפגעים. לצערנו נתונים סטטיסטיים אחרים מראים כי רבים מהנפגעים אינם מקבלים את הפיצוי המגיע להם. שיקום מתאונת דרכים עלול להיות תהליך ארוך ומייסר, הפוגע קשות ביכולת ההשתכרות של אדם.

נפגעתם בתאונת דרכים? שוקלים להגיש תביעה? הנה כל מה שצריך לדעת:

מהי ההגדרה של תאונת דרכים?

תאונת דרכים היא אירוע שבו מעורב לפחות כלי רכב ממונע אחד (כל סוג של כלי תחבורה), ואשר כתוצאה ממנו נגרם נזק פיזי לאדם שנכח בו.

תאונת דרכים

נפגעים רבים אינם מקבלים פיצוי

"הניסיון שלנו מלמד, כי נפגעים רבים בתאונות דרכים מוותרים על זכויותיהם ואינם נוקטים בפעולות על מנת לקבל פיצוי הולם בגין הנזק שנגרם להם, בעיקר משום שנפצעו באורח קל ולדעתם לא ניתן לקבל פיצוי, או שהם חוששים מהליך משפטי ארוך ומייגע כנגד חברת הביטוח" אומר לנו עו"ד גיא כהן, מומחה בתביעות תאונות דרכים (לאתר העסק >>>).

עו"ד גיא כהן ממשיך ומסביר ששתי הנחות היסוד הללו הינן שגויות מאחר והמדינה הגדירה "דרך סלולה" לקבלת פיצוי הולם בגין פגיעה בתאונת דרכים.

 

הסדר פיצויים נפרד ומיוחד לנפגעי תאונות דרכים

חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (1975) הנהיג רפורמה חברתית ומשפטית חשובה, שבמסגרתה התווה המחוקק מסלול פיצויים נפרד לנפגעי תאונות דרכים, בשונה מנפגעי רשלנות רפואית, תאונות עבודה וכיו"ב.

אלו הקווים המנחים שהוגדרו עבור נפגעי תאונות דרכים:

  1. זכאות לפיצוי ללא קשר לאשמה: כל אדם שנפגע בתאונת דרכים זכאי לפיצוי בגין נזק גופני שנגרם לו, גם אם אותו אדם נמצא אשם בגרימת התאונה. לכלל זה ישנם שלושה חריגים: לא יהיו זכאים לפיצוי מי שגרמו לתאונה בכוונה תחילה, נהגים שלא היה להם ביטוח חובה בתוקף ומי שנסעו ברכב ביודעם שלנהג אין רישיון לנהוג בו, או שהרכב נטול ביטוח חובה.
  2. חברת הביטוח משלמת: חברת הביטוח אשר ביטחה את הרכב הפוגע בביטוח חובה, היא זו החייבת בתשלום פיצויים לכל מי שנפגע מהרכב הפוגע (הולכי רגל, רוכבי אופניים, נוסעים שהיו עם הנהג ברכב).
  3. הרכב הפיצוי: הפיצוי העיקרי ניתן בגין פגיעה, ולו פגיעה אפשרית ביכולת השתכרות. כמו כן ניתן פיצוי בגין הוצאות רפואיות והפסדים מיוחדים נוספים.

 

מי ישלם את הפיצוי כאשר אין ביטוח חובה?

כאמור לעיל, בכל מקרה של פגיעה גופנית כתוצאה מתאונת דרכים, חברת הביטוח אשר ביטחה את הרכב הפוגע בביטוח חובה מחויבת לשלם פיצויים לכל מי שנפגע בתאונה. אולם מה קורה במצב שבו אין לרכב ביטוח חובה בתוקף? כאן יש להבחין בין הנהג, הנוסע והולך הרגל או רוכב האופניים.

נהג הרכב: אינו יכול לתבוע את חברת הביטוח, אולם הוא רשאי לתבוע תביעת נזיקין את נהג הרכב האחר שהיה מעורב בתאונה (אם היה כזה). על מנת לזכות בתביעה ולקבל פיצוי, נהג הרכב הפוגע יידרש להוכיח את האשמה של הנהג האחר.

כל מי שאינו נהג הרכב: נוסע אחר ברכב, הולך רגל, רוכב אופניים וכיו"ב אשר נפגעו בתאונת דרכים על ידי רכב שלא היה לו ביטוח חובה בתוקף רשאים לתבוע את "קרנית"- קרן שהקימה המדינה על מנת לפצות נפגעי תאונות דרכים שאינם יכולים לתבוע את חברת הביטוח.

 

טיפים להתנהלות נכונה בתביעת תאונת דרכים

  • תיעוד: אספו את הפרטים האישיים של כל המעורבים בתאונה, מספרי לוחיות רישוי, מספר פוליסת הביטוח (חובה) ורצוי גם צילום תעודת זהות, רישיון נהיגה ומספר טלפון.
  • פרוטוקול: קחו לעצמכם כמה דקות של שקט ורשמו באופן מסודר את כל פרטי האירוע לפי סדר התרחשותם ומה אירע דקה אחר דקה עד לתום האירוע.
  • צילום: צלמו בצורה ברורה את כל הנזקים שספגתם בעקבות תאונת הדרכים, בגוף וברכב.
  • טיפול ראשוני: פנו מיד לקבלת טיפול רפואי ראשוני גם אם אתם מרגישים טוב. במקרים רבים, נזקי גוף הנובעים מתאונת דרכים אינם מורגשים בימים הראשונים לאחר הפגיעה. הפנייה לקבלת טיפול ראשוני מאפשרת לצוות הרפואי לבצע בדיקות מקיפות לבירור מצבכם, ולהעניק טיפול רפואי אם נדרש. ספרו לרופאים כל דבר גם קטנטן שעשוי להיות קשור למצבכם הרפואי, אודות איברים שכואבים לכם וגם על כאלו שהמכה הורגשה בהם אולם כרגע אינם כואבים. הניסיון מלמד כי התיעוד הרפואי הראשוני הוא חשוב ביותר להשגת פיצוי הולם.
  • משטרה: גשו למשטרה לקבלת אישור מעורבות בתאונת דרכים. להנפקת האישור יש להגיע לאגף התנועה של משטרת ישראל באזור שבו אירעה התאונה ולמלא טופס ייעודי. כיום ניתן להגיש תלונה כזו ואישור לצורך תביעת הביטוח גם בפנייה מקוונת באתר משטרת ישראל.
  • טיפול רפואי מתמשך: דאגו לקבל טיפול רפואי רצוף ומתמשך ושמרו תיעוד בנוגע לכל ההליכים הרפואיים, כולל תיעוד על כל כאב ומגבלה שנגרמו לכם עקב תאונת הדרכים וכן קבלות המעידות על הוצאה רפואית, כגון תרופות ואביזרים רפואיים. ללא מסמכים אלו, יתקשו בית המשפט והמומחה הרפואי מטעם השופט להעריך את גובה הפיצוי המגיע לכם.

 

מה תפקידו של עורך דין בתביעת תאונת דרכים?

ניהול תיק תאונת דרכים במטרה למקסם את גובה הפיצוי מהווה התמודדות משפטית מורכבת הדורשת ידע וניסיון רב שנים. לפני שאתם בוחרים עורכי דין שייצגו אתכם בתביעת תאונת דרכים, שאלו אותם האם הם מייצגים את חברת הביטוח שביטחה אתכם בביטוח חובה.

אם ענו בחיוב, מדובר בבעיה מכיוון שהם עלולים להיות בניגוד אינטרסים.  מאידך, חשוב ביותר שלעורך הדין שחברתם יהיה ניסיון בהליכים מול חברות הביטוח – כך יכיר היטב את השיקולים הפנימיים המניעים את החלטות החברה.

תאונת דרכים

אודות המחבר

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

5 טיפים שיעזרו לך לבחור עו"ד תותח!

התפקיד של עורך דין הוא לייעץ ללקוחותיו בכל הנושאים המשפטיים שלהם, לייצגם בבתי המשפט ולהגיש עבורם תביעות והגנות. הוא יכול לעבוד בתחומים שונים כגון דיני